Pròxim Orient

Una marxa ultranacionalista israeliana a Jerusalem Est torna acaba amb 27 palestins ferits per bala de goma

La manifestació ha posat a prova el nou govern d'Israel i la solidesa de la treva amb Hamàs, però no ha tingut més conseqüències

3 min
Participants a la Marxa de les Banderes, aquest dimarts a Jerusalem

SabadellMilers de persones amb banderes israelianes han participat aquesta tarda l'anomenada Marxa de les Banderes, una processó que té lloc cada any per commemorar l'annexió (no reconeguda internacionalment) de Jerusalem Est a l'estat d'Israel, l'any 1967. La marxa, convocada per grups israelians ultranacionalistes i d'extrema dreta, sol ser un important focus de tensió entre israelians i palestins, ja que en el seu recorregut per la Ciutat Vella de Jerusalem els manifestants passen habitualment pel barri musulmà abans d'arribar fins al Mur de les Lamentacions. En aquesta ocasió, l'acte amenaçava amb fer trontollar el dèbil alto el foc que Israel i Hamàs van acordar el 20 de maig per posar fi a onze dies de bombardejos sobre la franja de Gaza i de llançament de coets cap a territori israelià. Finalment, però, la manifestació s'ha desenvolupat sense conseqüències importants.Finalment, les protestes de palestins contra la manifestació han acabat amb diversos ferits, però les conseqüències no han passat d’aquí.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Marxa de les Banderes hauria d'haver tingut lloc el 10 de maig, i va ser un dels detonants d'aquell conflicte, que va acabar amb 255 morts a Gaza i 13 a Israel. L'inici de les hostilitats va portar les autoritats israelianes a modificar a última hora el recorregut de la manifestació, per evitar que creués el barri musulmà. Aquest gest va ser interpretat pels organitzadors de la marxa com una mostra de debilitat de l'aleshores primer ministre, Benjamin Netanyahu, davant de Hamàs, i per això van convocar novament la manifestació. Inicialment s'havia previst per al dijous passat, però finalment es va reprogramar per a aquest dimarts.

El nou govern israelià, presidit per Naftali Bennett, va donar llum verda a l'acte aquest dilluns, tot just l'endemà de prendre possessió, però va introduir també alguns canvis a la ruta. La marxa ha passat per zones de majoria àrab, però ha evitat entrar al barri musulmà de la Ciutat Vella, el punt més delicat del recorregut. Els manifestants, doncs, s'han pogut concentrar davant la porta de Damasc, que dona accés al barri musulmà i que és un punt de trobada habitual dels ciutadans palestins de la ciutat. Allà, els participants a la marxa s'han aturat per cantar, ballar i cridar consignes a favor de l’estat d’Israel, però després no han creuat la porta, sinó que han entrat a la Ciutat Vella per un altre punt, vorejant el barri musulmà. Segons recull Reuters, en el camí fins al Mur de les Lamentacions, un manifestant amb un megàfon es dirigia als comerciants palestins amb missatges com "Mireu bé la nostra bandera" o "Viviu i patiu". També s'han sentit crits de "mort als àrabs", que han sigut condemnats per Yair Lapid, ministre d'Exteriors i líder del Yesh Atid, el principal partit de la nova coalició governamental.

Protesta palestina

Malgrat la modificació del recorregut, el primer ministre palestí, Mohammad Shtayyeh, havia advertit de "les perilloses repercussions" que podia tenir la decisió del govern israelià de "permetre a colons israelians extremistes que duguin a terme la Marxa de les Banderes al Jerusalem ocupat". Milers de persones han secundat la crida de Hamàs i Fatah (les dues principals forces polítiques palestines) perquè sortissin a protestar a l'entorn de la porta de Damasc, que havia sigut acordonada per la policia per evitar enfrontaments. Com a mínim 27 persones han resultat ferides en enfrontaments amb les forces de seguretat abans que la marxa (considerada una "provocació" per la comunitat palestina) arribés a aquest punt, segons la Mitja Lluna Roja Palestina.

Durant la tarda, fins i tot abans de l'inici de la manifestació, s'han registrat diversos enfrontaments entre la policia israeliana i ciutadans palestins, als quals s'ha obligat a tancar els comerços i a abandonar les zones per on està previst que passin els manifestants.

A Gaza també s'han organitzat accions de protesta, i hores abans que comencés la marxa ultranacionalista, des de la Franja s'han llançat globus incendiaris que han calat una vintena de focs en camps israelians pròxims a la frontera. Hamàs ha avisat que la manifestació d'avui podria ser "el detonant d'una nova batalla", i Israel ha desplegat bateries del seu sistema de defensa antimíssils, la Cúpula de Ferro, a la zona sud del país, davant d'una possible represa del llançament de coets des de Gaza. La tensió, però, no ha anat a més.

Prova de foc per al govern

La Marxa de les Banderes ha sigut la primera prova de foc per al nou govern de Naftali Bennett, constituït fa tot just dos dies i format per una amalgama de vuit partits de dreta, centre i esquerra i que inclou també formacions àrabs. L'executiu, unit únicament pel seu desig de fer fora Netanyahu del poder, té una majoria molt exigua a la Knesset (va ser escollit per 60 vots a favor, 59 en contra i una abstenció) i qualsevol pas en fals podria portar algun dels socis a apartar-se'n i deixar-lo en minoria. De moment, Bennett, líder del partit ultradretà Yamina, ha advertit que no li tremolarà la mà si cal respondre amb la força a nous atacs, però per ara no ho ha hagut de fer.

stats