Internacional 14/12/2012

Les matances: un malson recurrent als EUA

Els Estats Units han viscut 24 episodis de matances per tirotejos durant les últimes dues dècades, entre elles l'institut Columbine, el cinema de Denver o la que va causar més víctimes, a la universitat de Virginia Tech

Ara
3 min
Una matança en un cinema a Denver acaba amb 12 morts

BarcelonaLes últimes dues dècades, els EUA han viscut 24 tragèdies per tirotejos indiscriminats. El balanç és de més de 60 morts, i el debat al voltant de la legalitat de la possessió d'armes es revitalitza amb cada succés. La matança d'aquest divendres a una escola de Newtown (Connecticut) ja se situa com una de les massacres més greus de la història en centres educatius. Aquestes han estat les tragèdies provocades per tirotejos amb més impacte als Estats Units:

  • Temple sikh (5 d'agost del 2012): Un tiroteig en un temple sikh als afores de Milwaukee (Wisconsin) va acabar amb la vida de set persones, inclòs l'autor, que va disparar contra els fidels congregats en una pregària dominical.
  • Cinema de Denver (20 de juliol del 2012): Un noi de 24 anys anomenat James Holmes va irrompre a la preestrena de l'última pel·lícula de 'Batman' ('El caballero oscuro: La leyenda renace') a un cinema d'Aurora, un suburbi de Denver (Colorado) i, amb una armilla antibales i una màscara de gas posada, va metrallar els espectadors. Va assassinar 12 persones i en va ferir 58. Holmes es va identificar com 'El Joker', un dels enemics clàssics del conegut superheroi de ficció.
  • Universitat cristiana d'Oikos, Oakland (2 d'abril del 2012): El 2 d'abril al matí, Ono Goh, un exalumne de la Universitat cristiana d'Oikos, va entrar al seu excentre i, després d'agafar com a ostatge la recepcionista, va posar set alumnes en fila índia i els va disparar a sang freda. Va ser detingut després, quan ja havia abandonat la universitat en cotxe, i la policia va descobrir que Goh havia planejat la matança durant setmanes i que estava ressentit per les burles que havia rebut pel seu nivell d'anglès.
  • Virginia Tech (16 d'abril del 2007): Un estudiant d'aquesta universitat va perpetrar dos tirotejos diferents, separats per unes dues hores, i va matar un total de 32 persones i en va ferir 17 més, abans de treure's la vida. És el tiroteig que més víctimes ha causat fins ara al país. Els fets van provocar que l'estat de Virgínia prohibís la venda d'armament als grans magatzems, ja que el jove no va tenir cap mena de problema a comprar les que va fer servir en la matança.
  • Escola 'amish' a Pennsilvània (2 d'octubre del 2006): Un repartidor de llet, anomenat Charles Roberts, va cometre una matança en una escola 'amish' a la localitat de Bart (Pennsilvània). Roberts va obligar els adults i els nens a abandonar l'edifici i va tancar-s'hi amb les nenes, tot just abans de començar a disparar contra una dotzena d'elles i, posteriorment, suïcidar-se. Cinc nenes van morir.
  • Red Lake, Minnesota (21 de març del 2005): En aquella ocasió, un jove de 16 anys, Jeffrey Weise, va cometre una massacre a l'institut de Red Lake (Minnesota), després d'haver matat el seu avi i l'àvia de la seva nòvia a la reserva de Red Lake. Després, va anar a l'institut en el cotxe del seu avi i, un cop allà, va començar a disparar indiscriminadament. En menys de tres minuts va llançar 45 trets, i va matar 5 alumnes, un professor i un guarda de seguretat, a més de causar 5 ferits.
  • Columbine (20 d'abril del 1999): La del Columbine (un institut de Colorado) és, segurament, la matança d'estudiants que més impacte mediàtic i social ha tingut en els últims anys, probablement perquè va quedar enregistrada per les càmeres de seguretat del centre. Dos joves de 17 i 18 anys, Eric Harris i Dylan Klebold, van entrar al centre carregats d'armes i van obrir foc contra els seus companys. El balanç van ser 12 alumnes i 1 professor morts, i 20 ferits. Després, els dos joves també es van suïcidar.
  • Universitat de Texas (1 d'agost del 1966): Un estudiant d'aquest centre educatiu, Charles Whitman, va amagar-se a la torre del rellotge de la universitat amb tres pistoles i dos rifles i va disparar indiscriminadament durant 90 minuts. Va matar 14 persones i en va ferir 32. Prèviament havia assassinat la seva esposa i la seva mare. Un oficial el va matar amb un tret al cap.
stats