Internacional 22/08/2014

“Tranquil·la Irlanda, el matrimoni gai no és la fi del món”

Una organització en favor de la igualtat de drets grava 'Armagayddon', un vídeo que es mofa de la por dels conservadors al matrimoni gai

Ara
2 min

BarcelonaEl matrimoni gai es va obrint pas, lentament, a les democràcies occidentals. Però aquest avanç és especialment complicat als països on el pes de la religió és més gran. Espanya va donar la sorpresa en aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe sense gaires problemes, més enllà del rebuig d'un PP que va dur la llei al TC més per motius polítics que ideològics. Però a altres estats tradicionalment molt catòlics, com Itàlia o Irlanda, la lluita per la igualtat porta anys de retard.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Irlanda uns polítics molt reticents i tradicionalment aliats amb l'Església catòlica no han volgut prendre la decisió i han deixat el tema en mans dels ciutadans. Seran ells els que decidiran si legalitzar o no el matrimoni gai. Ho faran en un referèndum que se celebrarà durant els primers mesos del 2015. Un referèndum que, tot i l'oposició de la jerarquia catòlica i els sectors més conservadors de la societat, donarà un resultat positiu. Les últimes enquestes assenyalen que un 76% de la població és partidària d'igualar els drets de tots els ciutadans, independentment de les seves preferències sexuals.

Les organitzacions que treballen per la igualtat es mostren optimistes amb el resultat del referèndum. Assenyalen que els últims 20 anys les actituds dels ciutadans han experimentat una enorme transformació i que la Irlanda rural, catòlica i retrògrada és cosa del passat. Malgrat tot, es curen en salut i ja treballen per aconseguir una victòria el dia en què els ciutadans vagin als col·legis electorals.

L'última iniciativa és un vídeo impulsat per un grup de defensa dels homosexuals, LGTB Noise. Amb el títol d''Armagayddon', el vídeo es mofa de la por d'un matrimoni heterosexual que ha tancat el seu fill en una caixa i viu atrinxerat a casa, en un escenari de destrucció. Més enllà del seu domicili, però, la vida continua: surt el sol, els nens juguen al carrer. El missatge: "Tranquil·la Irlanda, el matrimoni gai no és la fi del món".

stats