Internacional 04/06/2017

May demana als britànics més complicitat contra el terrorisme

L'esforç implicaria "converses difícils i compromeses" amb l'objectiu d'acabar amb els violents. Proposa endurir les lleis i atacar els santuaris virtuals d'internet

Quim Aranda
2 min
La primera ministra britànica, Theresa May, compareix aquest diumenge després de l'atemptat terrorista d'ahir a la nit a Londres

LONDRESTheresa May, primera ministra britànica, ha demanat aquest diumenge als britànics més complicitat en la lluita contra el terrorisme, encara que això impliqui "que hàgim de tenir converses difícils i compromeses", en el que ha semblat una petició perquè la societat s'impliqui més en la denúncia dels violents. Potser el que d'altres en dirien 'delació', i que recordaria segons quines consignes que operaven durant la Segona Guerra Mundial per assenyalar la possible presència d'espies alemanys. "Hi ha hagut fins ara massa tolerància contra les ideologies extremistes", ha assegurat May, que ha dit que "ja n'hi ha prou". Ha anunciat quatre camps d'actuació per eliminar els radicals.

El combat en les xarxes de comunicacions virtuals i la col·laboració internacional, el combat en "el món real" en què s'amaguen, l'enduriment de les lleis i una revisió dels mètodes de lluita antiterrorista que hi ha a la Gran Bretanya són els punts bàsics del nou pla d'actuació. "Les coses han de canviar", ha dit. Així, el govern pressionarà les companyies proveïdores d'internet per barrar el pas als "espais en què respiren" els radicals, una mesura que també pot ser prou polèmica perquè obre la porta a la vigilància constant del Gran Germà i a l'eliminació de la privacitat.

L'etern dilema entre seguretat i privacitat, un cop més damunt la taula. May ho té clar, però. "No podem permetre que aquesta ideologia tingui l'espai segur que necessita per reproduir-se. No obstant, això és precisament el que ofereixen internet i les grans empreses que proporcionen aquests serveis".

May ha assegurat, també, que les presumptes armilles explosives que duien els atacants eren falses.

A diferència del que va fer després de l'atemptat del Manchester Arena, però, May no ha elevat l'alerta antiterrorista, que continua en el nivell de greu, el segon d'una escala de cinc.

La primera ministra ha ratificat la suspensió tot avui de la campanya electoral de cara a les eleccions de dijous, però també ha assegurat que es reprendrà demà.

D'altra banda, la ministra de l'Interior ha informat poc després de la compareixença de May que la policia creu que no hi ha més implicats en l'atemptat d'aquest dissabte.

stats