CRISI DE REFUGIATS
Internacional 04/08/2015

El Mediterrani: la frontera més mortal per als migrants

Més de dues mil persones han mort aquest 2015 ofegats al Mediterrani, segons l'informe de l'Organització Internacional de les Migracions

Ara
2 min
Un grup de migrants rescatats per l'ONG MOAS i Metges Sense Fronteres al canal de Sicília. DARRIN ZAMMIT LUPI / REUTERS

BarcelonaMés de dos mil migrants han mort al Mediterrani intentant arribar a Europa, ha denunciat aquest dimarts l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). La dada confirma que es tracta de la ruta més perillosa del món per als qui emigren fugint de la guerra, la persecució o la misèria. En el mateix període de l'any passat es van deixar la pell a l'aigua 1.607 nàufrags que buscaven la seguretat europea. En tot l'any el total de víctimes mortals registrades es va elevar a les 3.279.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El canal de Sicília, entre Líbia i Itàlia, continua sent la ruta que concentra més morts. Itàlia rep uns fluxos semblants als de Grècia (97.000 persones i 90.500 respectivament), però la ruta del Mediterrani central és molt més perillosa que la que uneix la costa turca amb les illes gregues: mentre 1930 migrants han mort intentant arribar a Itàlia, les víctimes registrades a les costes gregues són 60.

"És inacceptable que al segle XXI la gent que fugi de la guerra, la persecució, la misèria i l'erosió de la terra, han de passar per experiències tan terribles en els seus països d'origen, en el viatge i després morir a les portes d'Europa", ha dit en un comunicat William Lacy Swing, director de l'OIM.

L'organització reconeix els "esforços extraordinàries de les forces marítimes" per salvar vides al Mediterrani, especialment després del reforç de l'operació Tritó de la UE. Des de principis d'any 188.000 nàufrags han estat rescatats i s'espera que els fluxes continuaran augmentant durant l'estiu. L'OIM també es fa ressò de la mort d'un home marroquí de 27 anys asfixiat en la maleta en què s'havia amagat per arribar des de Melilla a Algecires.

stats