Per què Merkel encara és tan popular?

La seva popularitat supera la de la majoria de polítics en actiu i podria tornar a ser cancellera si no es retirés

4 min
El gest característic de Merkel la identifica sense necessitat de veure-li la cara, com en aquest cartell electoral de 2013

Berlín"Angela Merkel té una personalitat poc comuna i és la persona més intel·ligent que ha ocupat la cancelleria". Amb aquestes paraules la descrivia l'historiador Arnulf Baring en entrevista a la ràdio pública alemanya DLF el 2014, un any abans del punt d'inflexió que va suposar la crisi migratòria, tant dins de la Unió Europea (UE) com a Alemanya, i també a les files del seu partit (CDU-CSU). Ara que es retira de la política, la valoració es manté. La popularitat de la cancellera segueix sent elevada i supera la dels tres principals candidats a succeir-la: Armin Laschet (CDU-CSU), Annalena Baerbock (els Verds) i Olaf Scholz (SPD).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La pandèmia li ha donat una nova embranzida, coincideixen moltes veus a Alemanya. El seu bagatge científic (és física de formació) ha transmès encara més confiança a molts ciutadans en un país on la improvisació es veu com una cosa negativa i on la seguretat és el credo. De fet, ha sorprès que els socialdemòcrates (SPD) també hagin jugat la carta de la seguretat en la propaganda electoral. "La bona nota de Scholz a les enquestes les últimes setmanes s'explica perquè s'ha dedicat a copiar l'estil de Merkel", s'ha comentat en més d'una columna i tertúlia política aquests dies.

Mètode científic

“El seu estil de governar és com el d'una científica: observar el món de manera àmplia i complexa", descriu el politòleg Herfried Münkler, de la Universitat Humboldt de Berlín, en conversa amb corresponsals estrangers. És un dels que ha publicat llibre en les últimes setmanes per fer balanç de l'era Merkel.

La fins ara cancellera no és algú que es posa davant del carro i l'estira, sinó algú que, d'entrada, analitza bé la situació i els seus components per entendre'n les relacions i prendre, llavors, una decisió. Aquest tipus de lideratge ha encaixat molt bé amb el context polític que li ha tocat governar en els seus 16 anys al poder: no en va, se li ha posat l'etiqueta de la cancellera de les crisis, la de l'euro, la d'Ucraïna, la dels refugiats, la del Brexit i, l'última, la del coronavirus.

"Merkel, dona nascuda a l'est d'Alemanya, no comparteix els valors conservadors de la CDU. El seu pare era un pastor evangèlic i teòleg, però ella no ve de la tradició conservadora cristiana de la CDU", explica Münkler: "Al no ser una persona marcada ideològicament, va voler moure el partit de la dreta cap al centre..., i ho va aconseguir de forma magistral".

Acostumats a l'estabilitat

Amb Merkel com a cancellera, Alemanya s'ha acostumat a l'estabilitat i a una política de centre. Més d'un, especialment de l'ala més dretana dels cristianodemòcrates i del partit germà de Baviera (CSU), l'han acusada d'apropiar-se de massa discursos de la socialdemocràcia. Però amb aquest tarannà moderat, i pel sistema de doble vot del model alemany, ha anat aconseguint que votants que mai triarien CDU-CSU votessin el partit amb el qual se sentien afins ideològicament, però també a Merkel.

Aquesta distància ideològica amb el seu propi partit l'ha duta a tenir-hi una relació menys pròxima que el seu padrí polític i excanceller, Helmut Kohl, que sempre va tenir la CDU al darrere. Potser això explica el resultat històricament desastrós (20%) que auguren els sondejos al candidat Laschet (CDU-CSU). 16 anys de CDU-CSU amb Merkel al capdavant fent política a la seva manera no és el mateix que una CDU-CSU amb un candidat que intenta presentar-se com a humà i pròxim com ella.

La divisió que es viu a la CDU-CSU s'ha fet alhora palesa durant la campanya, especialment quan, passats els primers mesos de l'elecció de Laschet, actual president de la regió del Rin del Nord-Westfàlia (NRW) com a candidat, es va posar en dubte que fos el nom idoni. Les crítiques també van arribar des de Baviera, amb el cap de la CSU i president de la regió, Markus Söder. Després de 16 anys de Mütti, molts militants i votants conservadors haurien preferit la mà més dura, la ideologia pura i la presència de Söder que no pas els aires carnavalescos de Laschet. “La trobarem a faltar!“, va dir fa pocs dies el mateix Söder sobre Merkel, una cosa impensable fa setze anys.

Serenitat i confiança

Per a l'historiador Baring, la serenitat i la confiança de la política, que va créixer a la regió bàltica de Mecklenburg-Pomerània Occidental, també expliquen la seva popularitat. "No és arrogant ni corrupta, mai se la veurà involucrada en afers obscurs; només amb això, molta gent ja es dona per convençuda". És per aquest motiu que Laschet i Baerbock i alguns mitjans de comunicació utilitzen el fantasma dels escàndols de corrupció Wirecard i CumEx per mirar de dinamitar les bones xifres als sondejos que té ara mateix l'SPD i el seu candidat Scholz, actual ministre de Finances del govern de Gran Coalició (CDU/CSU-SPD) de Merkel.

Merkel és una persona reservada, "però des que el periodista televisiu Steffen Seibert va passar a ser el portaveu del seu govern s'ha convertit en una cancellera mediàtica, més exitosa que el seu predecessor Gerhard Schröder (SPD). Busca molt més les imatges", apunta l'historiador Ralph Bollmann en una conversa amb corresponsals. Ell és un altre dels que ha publicat un llibre sobre l'era Merkel. El seu, de 800 pàgines.

stats