Internacional 02/11/2021

La CDU deixarà l'elecció del nou líder en mans dels militants per primer cop

Els conservadors alemanys implicaran les bases per rellevar Laschet després de la desfeta electoral

2 min
El líder de la CDU, Armin Laschet

BarcelonaArmin Laschet ja té una data marcada per al final de la seva curta etapa al capdavant de la Unió Cristianodemòcrata alemanya (CDU): el 22 de gener. Serà quan se celebrarà el congrés federal que ratificarà el nomenament del seu successor. El nou líder, però, l'hauran triat prèviament els militants de la formació conservadora, que per primer cop des que Konrad Adenauer va fundar el partit, tot just acabada la Segona Guerra Mundial, tindran el poder d'elegir el seu president.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci de la retirada d'Angela Merkel de la primera línia política va derivar, primer, en una crisi de lideratge intern a la CDU i, segon -i, en part, conseqüentment-, en una desfeta històrica del partit a les eleccions del 26 de setembre. La CDU -que es presenta a les eleccions federals juntament amb la CSU bavaresa- va obtenir un 24,1% dels vots, el pitjor resultat fins ara. Tot i que inicialment Laschet es resistia a tirar definitivament la tovallola -probablement a l'espera de veure com evolucionaven els contactes dels socialdemòcrates amb verds i liberals-, va acabar assumint la seva responsabilitat i a principis d'octubre es va oferir a coordinar la renovació de tota la cúpula del partit.

El procés serà complex, segons ha anunciat aquest dimarts el mateix Laschet després d'una reunió de la formació en què ha concretat que es farà en tres fases. Fins al 17 de novembre, els aspirants han de formalitzar la seva candidatura; després tindran dues setmanes per presentar-se i, finalment, es farà la votació per correu, en dues voltes (entre desembre i la primera quinzena de gener), a la qual estan cridats els més de 400.000 militants que té la CDU. El resultat s'haurà de ratificar al congrés federal, el 21 i 22 de gener, ja que els estatuts estableixen que l'elecció de la presidència és competència dels delegats del partit.

A l'espera que es facin públiques les candidatures oficials, de moment han transcendit cinc noms, tots homes i tots del land del Rin del Nord-Westfàlia, el més poblat d'Alemanya i del qual també és originari Laschet. Tres d'ells ja van intentar-ho al gener d'aquest any, quan va acabar imposant-se Laschet, que era el candidat continuista de Merkel, amb un perfil més centrista.

Aquest pròxim congrés serà el tercer en tres anys que la CDU ha de celebrar per renovar el seu líder, després que Merkel l'hagi dirigit durant 18 anys. El 2018, quan l'ara cancellera en funcions va anunciar que deixaria la presidència del partit i que no optaria a un altre mandat, va ser elegida la llavors secretària general de la formació, Annegret Kramp-Karrenbauer. Un any després, però, es va retirar, amb el seu lideratge qüestionat, i va començar la crisi interna que encara no s'ha superat.

stats