Internacional 22/05/2015

Merkel i Hollande s'ofereixen a ajudar Tsipras en la negociació amb els creditors

La cancellera alemanya i el president francès es van reunir dijous a la nit amb el primer ministre grec en una trobada que va ser cordial i podria conduir a un acord abans de finals de mes

2 min

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, s'han ofert per ajudar personalment a Grècia a buscar un acord amb els seus creditors, entre ells el Fons Monetari Internacional, segons la líder alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"França i Alemanya han ofert a Grècia i al primer ministre grec, Alexis Tsipras, ajudar sempre que calgui tractar qüestions, o donar-li assistència", ha dit Merkel als periodistes a l'entrada de la cimera de la UE sobre l'Associació Oriental que es fa a Riga.

La cancellera, que va mantenir dijous a la nit una reunió amb el president francès, François Hollande, i Tsipras, ha assegurat que es va fer en un ambient "molt amigable i constructiu".

"Però també és clar que cal seguir treballant amb les tres institucions (l'FMI, el Banc Central Europeu i la Comissió Europea). Encara queda molt per fer", ha afegit.

"El tancament (d'un acord) ha de fer-se amb les tres institucions i cal treballar molt intensament", ha insistit Merkel.

Bona sintonia en la trobada

La reunió a tres bandes va tenir lloc dijous a la nit després del sopar de líders que va donar inici a la cimera de Riga, i després de la trobada, el portaveu del Govern grec, Gavriil Sakelaridis, es va mostrar optimista sobre la perspectiva d'arribar a un acord amb els creditors abans de finals de mes.

"Es donen totes les condicions" perquè així sigui, ha assenyalat el portaveu en declaracions a la televisió privada Skai a Riga.

Sakelaridis ha avançat que l'acord inclourà "totes les qüestions", entre elles els temes espinosos de les pensions i el mercat laboral, però ha reiterat que el Govern de Syriza no creuarà les seves línies vermelles, en al·lusió a les promeses electorals de no baixar pensions ni salaris, ni dur a terme una nova desregulació del mercat laboral.

Tsipras té previst mantenir aquest divendres una altra trobada amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, al marge de la cimera, per tractar sobre les negociacions del deute.

stats