Internacional 10/10/2012

Merkel inflama el carrer a Grècia

La visita de la cancellera alemanya al primer ministre grec trenca l'aïllament d'Atenes però torna a inflamar els ànims de la població

Cristina Mas
1 min
Policies antidisturbis prenen posicions davant de milers de manifestants davant del Parlament grec / ALKIS KONSTANTINIDIS / EFE

BarcelonaEl govern del primer ministre grec, Andonis Samaràs, està contra les cordes. I aquest dimarts va rebre un cop de mà de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que amb una visita sorpresa de cinc hores va avalar la seva gestió, ni que fos al preu de provocar l'enèsim incendi als carrers d'Atenes. "No vinc a donar lliçons, i sóc conscient que les reformes són difícils d'aplicar", va dir la cancellera.

"Potser l'ajuda de Merkel li servirà a Samaràs a Europa, però aquí simplement no serveix de res, perquè tothom està contra les mesures d'austeritat. La crisi és molt profunda i està rebentant les classes mitjanes", explicava a l'ARA Valia Aranitou, professora de ciència política de la Universitat d'Atenes. Els comerciants –que ja es van sumar a la vaga general per primer cop– han anunciat una gran mobilització a Atenes coincidint amb la cimera europea.

Al carrer la visita de Merkel es va viure com una provocació. En una ciutat presa per 7.000 agents de la policia, els sindicats van convocar una aturada de tres hores i van tornar a omplir la plaça Sintagma, on es van viure les escenes ja habituals de xocs amb la policia i gasos lacrimògens. Alexis Tsipras, el líder de l'opositora Syriza –la coalició de l'esquerra alternativa que va quedar en segon lloc a les eleccions del juny,– va dir que la visita de Merkel era un gest simbòlic de suport "a un govern que està a les portes del col·lapse".

Podeu llegir-ho a l'Ara Premium

stats