Internacional 27/02/2014

Merkel demana al Regne Unit que segueixi dins de la Unió Europea

La cancellera alemanya visita el Parlament britànic i es reuneix amb els principals líders polítics

Efe
2 min

LondresLa canceller alemanya, Angela Merkel, ha afirmat aquest dijous davant de les dues cambres del Parlament britànic que Europa ha de sortir "enfortida i renovada" de la crisi econòmica i ha instat el Regne Unit a seguir dins de la Unió Europea.

Merkel ha parlat en anglès i en alemany davant les cambres dels Lords i dels Comuns i ha apuntat que la UE necessita un "Regne Unit fort i amb una veu forta". Davant d'una audiència plena d'euroescèptics, la cancellera ha advertit des dels primers minuts de la intervenció que no podia prometre "una reforma fonamental" dels Vint-i-vuit al gust dels britànics.

En concret ha alertat que els que esperin del seu discurs que aplani el camí cap a una reforma de l'arquitectura europea "quedaran decebuts". Però també ha apuntat que cal tenir "el coratge d'introduir canvis per millorar" i "continuar escrivint la història de l'èxit de la unificació europea".

El primer ministre britànic, David Cameron, s'ha compromès a celebrar un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a finals del 2017 si guanya les eleccions del 2015.

La cancellera Merkel es reunirà durant la seva visita amb el 'premier' britànic, però també amb el seu soci de govern, Nick Clegg, i amb el líder laborista, Ed Miliband. També tindrà una recepció amb la reina Elisabet II.

Cameron i Merkel demanen que es respecti la unitat territorial ucraïnesa

Cameron i Merkel han expressat conjuntament el seu suport a una Ucraïna "unida i democràtica" i han reclamat que es respecti "la unitat territorial d'Ucraïna".

En una roda de premsa conjunta després de la reunió bilateral que han mantingut, tots dos mandataris s'han mostrat preocupats per la situació a la península meridional de Crimea, de majoria russòfona, i on s'han registrat disturbis aquesta matinada passada. Un grup armat ha entrat a les seus del Parlament i el govern de la república autònoma.

Merkel ha demanat al nou govern ucraïnès que representi tot el país, i Cameron ha demanat la col·laboració de Moscou.

stats