Internacional 16/07/2015

Merkel fa plorar una adolescent refugiada durant un debat televisat

La xarxa critica amb duresa la cancellera per dir a la jove que no és possible concedir asil a tothom que ho demana

Efe
2 min

BerlínEl pragmatisme i l'aparent falta d'empatia de la cancellera Angela Merkel davant d'una adolescent palestina que, tot i residir a Alemanya des de fa quatre anys, encara espera els papers legals, han provocat un acalorat debat al país, amb nombroses crítiques des de les xarxes socials. L'etiqueta #MerkelStreichelt (Merkel acaricia) encapçala la llista de temes del moment de Twitter a Alemanya, amb referència al moment en què la cancellera intenta consolar l'adolescent quan esclata a plorar després de sentir que no tots els sol·licitants d'asil aconseguiran la residència i alguns hauran de sortir del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Merkel i l'alumna, Reem, participaven en una escola de Rostock (nord d'Alemanya) en una de les trobades organitzades pel govern federal en el marc de la campanya 'Diàleg ciutadà', l'objectiu de la qual és saber les preocupacions de la societat. L'alumna comença la seva intervenció somrient i explica en un perfecte alemany –que la cancellera elogia– la seva fàcil integració en l'escola des que va arribar fa quatre anys des d'un camp de refugiats del Líban.

Però en realitat la història que la Reem volia donar a conèixer era la de la seva família, que segueix a l'espera que l'administració resolgui la seva sol·licitud d'asil, la qual cosa fa impossible que el pare tingui una feina regular o que ella mateixa pugui decidir quin serà el seu futur a mitjà termini. Merkel ha reconegut la lentitud en l'estudi de les sol·licituds i ha admès que no es pot trigar quatre anys a donar una resposta, però ha destacat que el Líban no és un país en guerra civil i ha deixat clar que obrir la porta a tots els palestins que viuen als camps de refugiats generaria un efecte crida per a milers de persones.

"Alguns hauran de tornar"

"Alemanya no pot acollir a totes les persones procedents d'aquests camps i alguns hauran de tornar", ha dit Merkel. I ha estat en aquest moment quan l'adolescent ha començat a plorar desconsoladament. En adonar-se'n, la cancellera s'ha acostat per intentar consolar-la i quan el moderador li ha fet veure que difícil que era la situació per a la noia, ella ha respost dient que ho sabia i que justament per això volia acariciar-la. Un gest, però, que no ha pogut evitar l'allau de crítiques a les xarxes.

stats