Onada de calor

Més de 80.000 hectàrees calcinades en el foc actiu més gran dels Estats Units

Els bombers han desplegat milers d'efectius a l'oest del país per intentar controlar les desenes d'incendis que s'hi han declarat

Mar Sala
3 min
L'incendi d'Oregon, vist des de la llunyania

BarcelonaDesenes de focs forestals cremen actualment a l'oest dels Estats Units, una zona que està afectada des de fa dies per una forta onada de calor. El més gran és el que es va declarar al bosc de Fremont-Winema, entre els estats d'Oregon i Califòrnia, que aquest dimecres ha superat ja les 80.000 hectàrees calcinades. La seva intensitat i virulència són tan fortes que els bombers no preveuen tenir-lo completament controlat fins a finals de tardor. Aquest dimecres ha sigut el vuitè dia consecutiu d'un infern que ja ha afectat uns 2.000 habitatges i n'ha deixat com a mínim 21 completament destruïts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’onada de calor que pateix la regió, amb mitjanes diàries superiors als 42 graus centígrads, agreuja les males condicions climàtiques en un terreny extremadament sec després d'un període de pluges inferiors a les habituals. La temporada d'incendis, doncs, es presenta crua i, de fet, ha començat abans del que sol fer-ho.

Les característiques distintives que té el bootleg fire, com es coneix aquest incendi, fa que no tingui un sol front de foc, la qual cosa en dificulta el control. Dissabte els equips de bombers van haver de retirar-se temporalment de la zona d’actuació per resguardar-se de "l’alt risc d'amenaça per a la vida", segons ha explicat el mateix cos. "Quan hi hem arribat avui hem hagut d'ajustar el nostre concepte d'incendi. Mai abans havíem vist un foc moure’s així, en aquestes condicions i en aquesta època de l'any", explica Al Lawson, comandant dels bombers, en declaracions recollides per Efe. El cos hi ha destinat més d'un miler d'efectius, però encara no han aconseguit contenir-lo en cap dels fronts.

Els bombers estan especialment preocupats per una línia elèctrica d’alta tensió que connecta les xarxes de Califòrnia i Oregon i que passa per un lloc molt pròxim a la zona afectada. Després de diverses apagades, les autoritats han demanat als habitants que redueixin el consum elèctric tant com puguin per evitar sobrecàrregues de la xarxa.

Més de 400.000 hectàrees cremades

No gaire lluny d'aquest incendi hi ha encara actius alguns focs de dimensions més reduïdes però igualment significatives. A Califòrnia cremen més de 40.000 hectàrees al bosc nacional de Plumas, a l’extrem nord de Sierra Nevada, on s’ha demanat l’evacuació de 3.000 residents. Mentrestant, 3.000 bombers treballen per controlar-lo, cosa que esperen aconseguir a finals de mes.

Un tercer incendi, prop del Parc Nacional Yosemite, s’ha controlat en un 15%, però des de diumenge a la nit ja ha cremat més de 3.800 hectàrees. En total, més de 400.000 hectàrees han quedat arrasades per 68 grans focs en 12 estats de l'oest nord-americà, segons informa l’agència federal Interagency, que registra els incendis forestals.

Efectes del canvi climàtic

"Des de l'1 de juny, hem vist almenys 67 estacions meteorològiques, amb informes de registres que es remunten a fa 75 anys, que han igualat o trencat registres de calor històrics”, ha publicat el Centre de Predicció Meteorològica dels Estats Units a través de les xarxes socials.

Aquestes condicions de calor extrema, atribuïbles al canvi climàtic, han provocat que en els últims anys els focs forestals hagin augmentat en freqüència i virulència. El 2020, la mateixa regió de l'oest nord-americà ja va patir alguns incendis devastadors que van provocar desenes de morts, i aquest any ja s’han registrat més de 4.100 focs a Califòrnia, tot i que l'època més favorable per a la proliferació d’incendis no ha arribat encara, ja que és entre octubre i novembre.

stats