Internacional 13/07/2021

Més de 90 morts en un incendi en un hospital de covid a l'Iraq

El president del país denuncia que la tragèdia és conseqüència de la "corrupció endèmica"

ARA
2 min
Les restes de l'Hospital Universitari Al-Hussein, a Nasiriya, després de l'incendi

BarcelonaAlmenys 92 persones han mort, i més d'un centenar han resultat ferides, en l'incendi d'un hospital de la ciutat de Nassiriya, al sud de l'Iraq, on es tracten pacients de covid-19. El foc va començar dilluns a la nit quan, segons els primers indicis, les guspires causades per uns cables en mal estat haurien fet explotar una bombona d'oxigen. Aquest dimarts els equips de rescat apartaven, amb l'ajuda d'una grua, les restes de l'estructura de l'edifici, mentre el balanç de víctimes continuava pujant. Hi ha 21 cossos que han quedat carbonitzats i hauran de ser identificats mitjançant proves d'ADN.

Un metge de l'hospital que havia acabat el torn unes hores abans de l'incendi ha denunciat en declaracions a Reuters que el centre, l'Hospital Universitari Al-Hussein, no disposava de les mesures de seguretat més bàsiques: "L'hospital no té un sistema de ruixadors automàtics ni una simple alarma d'incendis. Ens hem queixat moltes vegades els últims tres mesos que hi podria haver una tragèdia en qualsevol moment per culpa d'una punta de cigarret, però els responsables de Salut sempre ens han donat la mateixa resposta: «No tenim prou diners»".

Fa menys de tres mesos, a finals d'abril, es va produir un episodi semblant a l'Hospital Al-Khatib de Bagdad, la capital iraquiana, on també es tractaven pacients de covid-19. En aquella ocasió, 82 persones van morir i 110 més van quedar ferides, segons les autoritats. El president de l'Iraq, Barham Salih, ha lamentat a través de Twitter que les dues tragèdies eren "resultat de la corrupció endèmica i de la mala gestió que no té en compte la vida dels iraquians i impedeix el bon funcionament de les institucions". "La investigació i el càstig als negligents és el consol per a les víctimes i les seves famílies", ha dit Salih, que ha exigit "una profunda revisió de la feina de les institucions i de la protecció dels ciutadans".

El director de l'hospital ha sigut suspès per ordre del primer ministre, Mustafà al-Kadhimi, i el responsable de Salut de la província de Di Qar, Sadam al-Tawil, ha dimitit. Un tribunal de Nassiriya ha ordenat l'arrest de tretze càrrecs locals en relació amb els fets.

stats