Internacional 14/03/2019

Més de 1.000 persones enverinades per un vessament químic a Malàisia

Els gasos tòxics causats per la contaminació d'un riu han obligat a tancar 111 escoles

Ara
2 min
Una ambulància arriba a una escola malaia de la regió de Johor.

BarcelonaMés de 1.000 persones han estat enverinades per una fuga química a l'estat de Johor, al sud de Malàisia, segons l'agència de notícies estatal Bernama. Les autoritats del país creuen que la intoxicació prové dels gasos produïts pel llançament de residus tòxics a un riu pròxim a les escoles de la regió. Entre els intoxicats hi ha almenys 200 nens. Els gasos es van detectar la setmana passada, i les autoritats van ordenar tancar 13 escoles, una mesura que s'ha ampliat aquest dijous a 98 centres més.

Entre les 1.000 persones que han sol·licitat assistència sanitària, 397 persones han estat ingressades i 13 són a la unitat de cures intensives (UCI) en estat crític.

El ministre d'Educació de Malàisia, Maszlee Malik, ha explicat als mitjans que s'han vist obligats a tancar les escoles, després d'avaluar la situació actual i de rebre una alerta del Comitè de Gestió de Desastres de Johor.

"Basant-nos en la situació actual i l'assessorament del Comitè Estatal de Gestió de Desastres, el ministeri d'Educació ha decidit tancar immediatament les 111 escoles de la ciutat de Pasir Gudang [a l'estat de Johor]".

Les autoritats asseguren que la situació ja està controlada

La gravetat de la situació ha obligat al primer ministre malaisi, Mahathir Mohamad, a visitar la regió aquest dijous. Després de reunir-se amb els professionals que estan gestionant la catàstrofe, ha afirmat que "creu que la situació està controlada".

"Malgrat que més persones es vegin afectades, crec que els responsables de fer front a aquest problema [...] saben controlar aquesta inusual intoxicació per gas", ha dit Mohamad.

El primer ministre ha descartat declarar l'estat d'emergència i ha assegurat que el govern ha desplegat els recursos i els coneixements necessaris per fer front a "qualsevol situació". A més, ha assegurat que les autoritats inspeccionaran les 254 plantes químiques que operen a la regió per trobar els responsables de la catàstrofe i evitar que es torni a produir. De moment, ja han detingut tres persones.

stats