GUERRA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 06/02/2014

Les milicianes kurdes de Síria planten cara a la jihad

Centenars de dones joves s'allisten a les unitats populars per combatre els islamistes

David Meseguer
3 min

Afrin (Síria)"Els islamistes de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISIL) veuen la dona com un ésser feble i purament decoratiu. Només val per al sexe", explica a l'ARA Farida Abdo, agent de policia de la comissaria d'Afrin, amb un got de te fumejant a la mà. "Les dones som capaces i la millor manera de demostrar-ho és combatre els jihadistes per fer que se sentin inferiors".

Des que va començar el conflicte sirià el març del 2011, les dones kurdes protagonitzen una doble lluita pel reconeixement del seu poble i la reivindicació del paper femení en un Pròxim Orient marcadament patriarcal. El Partit de la Unió Democràtica (PYD) -branca política del PKK a Síria- aposta per la participació de la dona en l'esfera político-militar i per un colideratge en els diferents organismes. "Hem d'abandonar l'àmbit domèstic i assumir un paper actiu en la revolta dels kurds a Síria. És un moment històric i la dona ha de ser-hi present", destaca Rokan Ahmad, màxima dirigent del PYD a Afrin, una ciutat de majoria kurda del nord de la província d'Alep. Rokan alerta de la greu amenaça que suposa l'avenç jihadista a les zones de Síria sota control rebel, on des del juny lliuren una guerra sense descans contra la milícia kurda.

Segons un informe de Human Rights Watch, el Front al-Nusra i l'ISIL estan imposant "normes estrictes i discriminatòries per a les dones" a les zones sota el seu control. La xaria, l'estricta llei islàmica, imposada per aquests grups vinculats a Al-Qaida, obliga les dones a portar vel i abaia, una roba ampla que cobreix tot el cos fins als peus. Les restriccions limiten l'accés de les dones i les nenes a l'educació i el món laboral. L'Observatori Sirià dels Drets Humans confirma "casos de detencions de dones per raons polítiques, perquè formen part d'organitzacions civils i pel fet de manifestar-se".

"Aquests combatents extremistes practiquen la jihad al-nikah [jihad sexual], que els permet tenir i gaudir de sexe durant la batalla", alerta Rokan. Testimonis provinents de les zones controlades per l'ISIL denuncien el segrest i la violació de dones per satisfer els capricis sexuals dels emirs, senyors de la guerra principalment estrangers. Akhin, màxima responsable de la policia kurda a Afrin, explica com el Front al-Nusra la va detenir durant vuit hores en un control quan tornava de Damasc. "No em van tocar perquè anava totalment tapada. Si arriben a saber qui sóc, m'haurien executat allà mateix", recorda.

Presència femenina al front

L'ofensiva jihadista sobre les regions de majoria kurda del nord de Síria ha provocat una gran mobilització entre la població i moltes dones s'han allistat a la policia i a les Unitats de Protecció Kurdes. Al front de Basufane desenes de dones s'oculten en les trinxeres i búnquers que estan a tan sols 300 metres de les posicions de l'ISIL. "El nostre enemic vol imposar la servitud de la dona. Com que rebutgem aquesta idea estem aquí per combatre'ls", assegura Sakiné mentre neteja el seu fusell AK-47. Com ella, centenars de joves d'uns 20 anys s'han allistat a les unitats de protecció i passen llargues temporades al front sense veure les seves famílies.

"Els milicians de l'ISIL ens temen més que als homes perquè, segons les seves creences, si moren en combat abatuts per una dona no aniran al paradís", explica Zilan des de la seva garita de vigilància. Ho ratifica Abdullrahman, membre del comitè negociador que de vegades ha mantingut reunions amb els jihadistes per intercanviar cossos, presoners i gestionar treves. "Els emirs de l'ISIL ens supliquen que retirem les dones del front perquè per a ells és una deshonra morir a les seves mans".

stats