Un vídeo militar xinès per amenaçar els manifestants de Hong Kong

El cap de l'exèrcit a l'illa adverteix que la violència "no es pot permetre"

En un moment en què la crisi política de Hong Kong s’intensifica amb protestes diàries, l’Exèrcit d’Alliberament Popular (EAP) de la Xina a Hong Kong ha publicat aquest dijous un vídeo propagandístic que mostra imatges d’exercicis “antidisturbis”, alhora que el seu comandant en cap a l'illa semiautònoma advertia que la violència dels manifestants “no es pot permetre de cap manera”, segons Reuters.

El vídeo de tres minuts publicat al compte oficial de la guarnició de Hong Kong de l’exèrcit dins de la xarxa social xinesa Weibo inclou imatges de tropes disparant canons d’aigua i coets, a més de tancs lleugers, helicòpters d’atac i llançadores de míssils.

En una seqüència del vídeo militar propagandístic, les tropes avancen amb escuts i armes cap a manifestants, disparant rifles a l’aire. Els canons de gasos lacrimògens i d’aigua es precipiten sobre els manifestants i alguns agents s’enduen civils emmanillats. “Totes les conseqüències són sota el vostre risc”, crida un soldat en cantonès, el principal dialecte xinès a Hong Kong, durant el videoclip.

L’EAP s’ha mantingut dins de les casernes des que van començar les protestes a l’abril, i ha deixat la repressió en mans de la força policial de Hong Kong. Però el vídeo publicat ahir, amb música grandiloqüent per reforçar el patriotisme de les forces armades, semblava una advertència en tota regla. O una amenaça.

A la cinta també s’hi pot veure una bandera vermella amb les paraules: “Atenció. Deixeu de carregar o farem servir la força”, un missatge similar al que la policia de Hong Kong fa temps que utilitza durant les protestes.

El cap de la guarnició hongkonguesa de l’EAP va donar també ahir el seu “ferm” suport a la cap de l’executiu de l’illa, Carrie Lam, i a la policia de Hong Kong “per fer complir la llei de manera rigorosa”.

Justament dimecres 44 persones van ser acusades de disturbis, el primer cop que es fa servir aquesta imputació en les manifestacions que fa diverses setmanes que estan en marxa. Hong Kong viu la seva crisi política més gran des del 1997, amb l’onada de protestes que va arrencar contra la llei d’extradició –que hauria permès enviar detinguts a la Xina continental per ser jutjats– i que ha derivat en una protesta més àmplia per la democràcia i les llibertats a Hong Kong.