15-M
Internacional 12/05/2012

Els mitjans internacionals analitzen la "cursa de llarga distància" del 15-M

Televisions, ràdios i diaris d'arreu es fixen en la manifestació de la Puerta del Sol i en un moviment "que no ha tingut impacte en el sistema polític". Des d'Europa, els Estats Units i el Pròxim Orient destaquen "una xifra d'atur pels núvols"

Ara
2 min
Una manifestant a Oviedo / REUTERS

BarcelonaBBC: "Una cursa de llarga distància"

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cadena britànica ha destacat en les seves connexions en directe les imatges de la Puerta del Sol, mentre recordava que l'atur a Espanya ja arriba al 25%. Destacant també que a Madrid hi havia 2.000 policies desplegats, la televisió ha recordat les crítiques contra el moviment per haver tingut poc impacte en la política espanyola durant el seu primer any de vida. Citant diversos manifestants, la cadena recorda que el 15-M està corrent "una cursa de llarga distància" i que "ningú pot canviar un sistema polític sencer en un dia o un any".

CNN: "Una manifestació rarament festiva"

En connexions a les 16 h amb Madrid i una Puerta del Sol encara buida, el corresponsal de la cadena nord-americana avançava al presentador de les notícies que la plaça s'ompliria al cap de poques hores i preveia "moments de tensió". En sentir un banda de música "estil Nova Orleans de fons", el conductor de l'informatiu demanava a l'enviat per què la manifestació era "rarament festiva" si "teòricament hi ha molt de patiment". El corresponsal ha explicat que de patiment n'hi ha, i també molta ràbia, "una ràbia que han conduït els sindicats" perquè, abans, "els 'indignats' eren molt forts però ara han quedat arraconats, invisibles", deia el corresponsal. La versió del corresponsal acabava dient que les reivindicacions del 15-M "no han tingut cap efecte davant el govern conservador de Mariano Rajoy".

Al-Jazira: "Austeritat, desigualtat, banquers i una taxa d'atur pels núvols"

La cadena qatariana arrenca la seva informació citant les raons que han tornat a fer sortir la indignació al carrer: "austeritat, desigualtat, els banquers i una taxa d'atur pels núvols". La corresponsal de la televisió, Sonia Gallego, resumia que el missatge segueix sent el de l'any passat. "Volen una manera més democràtica de fer política i també volen utilitzar aquest argument per anar contra el govern i contra l'austeritat que ha començat a implementar aquest any". Gallego tanca la seva crònica opinant que "el moviment no ha tingut un gran impacte en el sistema polític, de fet, des que va començar el país ha anat molt més cap a la dreta".

France Info: "Espanya continua aclaparada per la recessió"

La ràdio francesa ha col·locat els seus micròfons a Madrid però també ha recordat les manifestacions de Barcelona, Bilbao, Màlaga o Sevilla, així com els moviments internacionals a Lisboa, Brussel·les o Londres. La ràdio ha repassat un any d'indignació i ha arribat a la conclusió que, "un any després, Espanya continua aclaparada per la recessió".

stats