Estats Units
Internacional 23/10/2012

La ironia d'Obama sobre les baionetes i altres claus de l'últim debat amb Romney

El darrer duel presidencial s'ha dedicat a la política exterior dels Estats Units i els dos presidenciables s'han centrat en els punts calents de la geoestratègia nord-americana: l'Iran, Israel, Al-Qaeda i la Xina.

Ara
2 min

BarcelonaLa principal amenaça per als Estats Units

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama: "M'alegro que reconegui que Al-Qaeda és una amenaça perquè fa uns mesos quan se li va preguntar quina és la major amenaça geopolítica per als Estats Units vostè va dir Rússia. Els anys vuitanta demanen que els retorni la seva política exterior perquè la Guerra Freda es va acabar fa vint anys. Vostè vol importar la política exterior dels anys 80, la política social dels anys 50 i la política econòmica dels anys 20. Cada vegada que ha opinat, s'ha equivocat. Crec que la principal amenaça en un futur seguiran sent les xarxes terroristes, hem de seguir atents.".

Romney: "Rússia és un enemic geopolític. Un Iran nuclear és la principal amenaça a la qual s'enfronta el món. Un dels problemes que hem tingut amb l'Iran és que han mirat aquesta administració i han vist que no era tan forta com hauria de ser, han vist debilitats on esperaven trobar la força nord-americana. El president s'ha embarcat en un tour per demanar disculpes: ha anat a diversos països del Pròxim Orient i ha criticat els Estats Units. I després quan hi havia dissidents als carrers de Teheran, la Revolució Verda, amb cartells que deien si els Estats Units estaven amb ells, el president estava en silenci."

L'Exèrcit, els cavalls i les baionetes

Romney: "La nostra marina és més petita que quan es va crear, el 1916, això és inacceptable, vull garantir que tenim els vaixells que necessiti la nostra marina. La nostra força aèria és més vella i petita que quan es va fundar el 1947".

Obama: "Crec que el governador Romney no s'ha passat prou temps mirant com funciona el nostre exèrcit. Parla de la marina, per exemple, i el diu que tenim menys vaixells que el 1916. Bé governador, també tenim menys cavalls i baionetes. Perquè la naturalesa de l'exèrcit ha canviat. Tenim aquestes coses anomenades portaavions, on hi aterren els avions. Tenim aquests vaixells que van sota l'aigua, submarins nuclears"

Israel, principal aliat al Pròxim Orient

Romney: "President, dic que vostè va fer un tour demanant disculpes perquè va anar a Egipte i a l'Aràbia Saudita, a Turquia i a l'Iraq. I, per cert, va saltar-se Israel, el nostre principal aliat a la regió. I en aquestes nacions i en televisions àrabs va dir que Amèrica havia estat desdenyosa i burleta".

Obama: "Quan vaig anar a Israel com a candidat, no vaig trobar-me amb donants. Vaig anar al museu de l'holocaust, per recordar la naturalesa del mal i perquè el nostre lligam amb Israel és irrompible. I després vaig anar a la ciutat de Sderot, que ha rebut míssils de Hamàs. I vaig veure famílies que em van ensenyar com els míssils havien caigut a prop de les habitacions dels seus fills".

La Xina, aliada amb condicions

Romney: "La Xina té uns interessos molt semblants als nostres en un sentit, volen un món estable. No volen guerra. No volen proteccionisme. Volen una economia que funcioni i que el món sigui lliure i obert. Per tant podem ser socis de la Xina, no tenim perquè ser-ne adversaris. Hi podem col·laborar si estan disposats a ser responsables".

Obama: "La Xina és un adversari però també un soci potencial en la comunitat internacional si segueix les normes. Insistirem que la Xina jugui sota les mateixes normes que la resta".

stats