Internacional 18/09/2018

Cimera a Pyongyang entre les dues Corees per impulsar la desnuclearització

Els dos líders es troben per tercer cop en una cimera a Pyongyang exhibint bona sintonia

Clara Maseras
4 min
El president sud-coreà, Moon Jae-in, saluda juntament al líder nord-coreà, Kin Jong-un, durant una cerimònia de benvinguda a l'aeroport Sunan a Pionyang

PequínSomriures, encaixades de mans i abraçades efusives són la imatge de bona sintonia que han volgut mostrar el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president sud-coreà, Moon Jae-in, a la seva arribada aquest dimarts a Pyongyang per celebrar una cimera de tres dies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Corea del Nord ha desplegat la catifa vermella i tota la pompa de les celebracions del règim, incloent-hi Kim Jong-un a peu de pista per rebre a Moon Jae-in. La presència de la primera dama sud-coreana i de la dona de Kim Jong-un intentava aportar un to de normalitat, com si a Corea del Nord fos habitual rebre visites d'estat de mandataris estrangers.

És la tercera trobada entre els dos líders i la primera vegada que Moon visita Pyongyang. Encara que des de l'abril passat les “cimeres històriques” se succeeixen, en aquesta ocasió els dos protagonistes necessiten presentar resultats més enllà de les ambigües declaracions de cooperació i bona voluntat.

El líder nord-coreà vol mostrar al món el seu compromís amb les promeses de desnuclearització i convèncer a Estats Units per continuar negociant, l'única manera que algun dia s'aixequin les sancions internacionals.

Per la seva banda, el president sud-coreà necessita presentar avanços concrets per aconseguir desbloquejar les negociacions amb Trump. Però en l'àmbit intern Moon també està obligat a aconseguir acords econòmics i militars que demostrin una millora real de les relacions entre els dos països, especialment en un moment en què la seva popularitat ha caigut.

Moon Jae-in i Kim Jong-un se saluden abans de començar la cimera de tres dies

Desenvolupar les relacions intercoreanes, rebaixar les tensions militars entre les dues Corees i impulsar els acords de desnuclearització són els objectius de la cimera. Abans d'agafar l'avió Moon ha assegurat que vol "aconseguir la pau". "No és un canvi provisional que podria ser volàtil i dependre de la situació internacional, sinó una pau irreversible, permanent i indestructible, independentment del que pugui succeir en l'escena mundial", ha afirmat.

L'avió del president de Corea del Sud ha arribat a Pyongyang a les deu del matí, hora local. En la cerimònia de benvinguda s'han pogut veure pancartes amb els lemes "Donem la benvinguda al president Moon Jae-in a Pyongyang" i "Obrim una era de pau i prosperitat amb la força combinada del poble coreà". Centenars de nord-coreans disciplinats, els homes amb vestits foscos i les dones amb el tradicional i acolorit hanbok, han aclamat al president. A les mans portaven flors, banderes de Corea del Nord i de la península coreana, una bandera neutral amb la imatge de la península que s'utilitza en els esdeveniments intercoreans. Moon fins i tot s'ha acostat al públic per estrènyer algunes mans.

La premsa del règim nord-coreà ha destacat la importància de la visita com una bona oportunitat per millorar les relacions.

Després de la rebuda ha començat l'atapeïda agenda de tres dies. Un dinar oficial i després l'esperada reunió entre Moon Jae-in i Kim Jong-un. A la nit, un sopar de gala. Les dues primeres dames tenen una agenda paral·lela que inclou visites a un hospital infantil i una escola de música.

Demà dimecres els dos líders es tornaran a reunir i s'espera una roda de premsa conjunta on s'anunciarien els nous acords.

Visita a l'ONU

Moon tornarà a Corea del Sud el dijous al matí i té previst viatjar a Nova York aquest mes per assistir a l'Assemblea General de l'ONU, ocasió que aprofitarà per entrevistar-se amb Donald Trump. El president sud-coreà ha viatjat amb una àmplia delegació de més de 200 persones entre funcionaris i empresaris.

La part econòmica té gran importància en aquesta cimera i per això l’acompanyen una dotzena de responsables dels principals 'chaebols' (conglomerats empresarials) com Samsung, Hyundai o LG. La cimera se celebra en ple estancament de les converses de desnuclearització entre els Estats Units i Corea del Nord.

Encara que Moon ha demostrat les seves arts de bon negociador propiciant l'acostament al Nord i la reunió entre Corea del Nord i Estats Units, ara ha de demostrar si té poder per aconseguir algun avanç concret.

Les concessions de Kim

Pyongyang vol mesures recíproques i simultànies amb els Estats Units per desmantellar totalment el seu programa d'armes nuclears, mentre que els Estats Units exigeix a Corea del Nord passos clars abans d'accedir a qualsevol concessió, com aixecar les sancions.

Una de les concessions que podria acontentar Corea del Nord és negociar algun tipus de declaració oficial que posi fi a la Guerra de Corea (tècnicament segueixen en guerra des del 1953), ja que la signatura d'un tractat de pau és llarg de negociar i jurídicament complicat a causa del nombre de parts implicades.

Per a Pyongyang pot ser una garantia de seguretat i exhibir-ho com un triomf. El règim nord-coreà pot vendre-ho com que una vegada aconseguida la pau, els esforços del país es poden centrar en el desenvolupament econòmic.

Entre les dues Corees un dels acords concrets que es pot anunciar és la reducció de la presència militar a la zona desmilitaritzada que separa els dos països. La setmana passada ja es va anunciar la creació d'una oficina permanent d'enllaç a la frontera 'de facto' per facilitar la comunicació directa. I també s'espera donar un impuls a les reunions de famílies separades.

stats