Mor el president de Tanzània, un negacionista de qui se sospitava que tenia covid-19

Segons la versió oficial, ha mort a causa d'un problema cardíac

2 min
El president de Tanzània, John Magufuli, en una imatge d'arxiu

SabadellEl president de Tanzània, John Magufuli, ha mort aquest dimecres als 61 anys, oficialment a causa d’un problema cardíac tot i que des de la setmana passada se sospitava que estava malalt de covid-19. Magufuli havia estat apartat de la vida pública des del 27 de febrer, quan va participar per última vegada en un acte oficial, i des de llavors no se’n sabia res. Dimecres de la setmana passada, el líder opositor Tundu Lissu va afirmar que Magufuli estava ingressat per coronavirus a un hospital privat de Nairobi, la capital de Kènia, cosa que concordava amb una informació publicada al diari kenià The Nation, que afirmava que un líder africà (que no identificava pel nom però que, segons el rotatiu, feia dies que no apareixia en públic) estava sent tractat a la ciutat.

Les autoritats tanzanes es van apressar a negar que Magufuli s’hagués contagiat de covid-19, una malaltia que, segons ell, Tanzània ja havia superat mesos enrere gràcies a la intermediació divina. I és que Magufuli va ser un dels grans negacionistes de la pandèmia: recomanava com a remeis contra el virus les pregàries i les infusions d’herbes, es va negar a acceptar els tests que se li van oferir perquè els considerava defectuosos i no va voler comprar vacunes perquè hi veia una conspiració occidental. Des del maig de l’any passat, quan el recompte oficial indicava que al país hi havia 509 persones contagiades i 21 morts, va decidir deixar d’oferir dades sobre l’evolució de la pandèmia, malgrat les reiterades peticions de l’OMS. I pocs dies després va declarar que el país havia quedat lliure del virus “gràcies a Déu”.

Segons ha informat aquest dimecres la vicepresidenta del país, Samia Suluhu Hassan, en un missatge a través de la televisió pública, Magufuli ha mort en un hospital de Dar es Salaam, la principal ciutat de Tanzània, on estava sent tractat per un problema cardíac. La setmana passada, però, les autoritats del país havien assegurat que el president estava treballant i en bon estat de salut. Arran de la mort de Magufuli està previst que Hassan assumeixi les regnes del país fins al 2025, quan s’acaba l’actual mandat. Això la convertirà en la primera dona presidenta de Tanzània. Magufuli havia arribat al càrrec l’any 2015 i el va revalidar la passada tardor, en unes eleccions que va guanyar amb el 84% dels vots i que l’oposició va qualificar de fraudulentes.

stats