La mort d'11 nadons en un hospital al Senegal exposa la precarietat del sistema sanitari

Un curtcircuit provoca un incendi en un centre mèdic de Tivaouane

ARA
2 min
La Kaba, mare d'un nadó de 10 dies, a les portes de l'hospital del Senegal on un incendi ha causat la mort d'11 nadons

BarcelonaUn curtcircuit va provocar l'incendi que va causar la mort a 11 nadons en un hospital al Senegal. Les flames es van escampar ràpidament. Només es van salvar tres dels nadons de la sala de nounats del centre, que segons mitjans locals feia poc que s'havia inaugurat. El foc va afectar el departament de neonatologia de l'hospital públic de Tivaouane, a uns 120 quilòmetres de la capital. El president del país, Macky Sall, va donar el condol a les famílies en un missatge a Twitter, però no va donar més explicacions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Més nadons cremats en un hospital públic. Això és inacceptable", ha dit el diputat de l'oposició a l'Assemblea Nacional Mamadou Lamine Diallo, adreçant-se a Sall. I ha demanat un canvi en el ministeri de Salut i Benestar Social: "Ja n'hi ha prou. El seu ministre Diouf Sarr ha de marxar".

El cap de la secció senegalesa d'Amnistia Internacional ha fet una crida al govern per "crear una comissió d'investigació independent per determinar la responsabilitat i castigar els culpables a tots els nivells de l'aparell estatal".

"Ja n'hi ha prou"

La precarietat del sistema sanitari del país està en el punt de mira de la societat senegalesa. No és la primera vegada que té lloc un incident d'aquestes característiques. L'abril del 2021 quatre nadons van morir en un incendi per un problema elèctric en el sistema d'aire condicionat en un hospital a Linguère, al nord del país. I més recentment, dos casos han obert el debat públic sobre les condicions del sistema de salut i els seus professionals. L'abril passat, una dona i el seu fill nonat van morir després de més de 20 hores de part, durant la qual el personal mèdic es va negar a fer-li una cesària adduint que no estava programada. Al maig, el cas d'un nadó que va ser declarat mort per error i traslladat al dipòsit de cadàvers va fer saltar les alarmes de nou.

Els països de l'Àfrica Central i l'Afganistan tenen les xifres més altes del món de mortalitat materna. Al Senegal, encara que la situació ha millorat els darrers anys i la tendència és a la baixa, les dades més recents de l'OMS mostren la xifra de 315 morts per cada 100.000 parts. A Espanya són 4. Pel que fa a la mortalitat neonatal, el Senegal registra 21 morts per cada 1.000 naixements i la mortalitat dels menors de 5 anys puja fins al 38,1 per mil. Comparativament, la taxa de mortalitat neonatal a Espanya és de 2 per cada mil, i la de menors de 5, 3 per cada mil.

stats