EGIPTE
Internacional 11/02/2011

Mubàrak dimiteix i l'eufòria esclata al carrer

El vicepresident del govern egipci, Omar Suleiman, anuncia a la televisió que el president d'Egipte ha deixat el poder i l'ha traspassat a l'exèrcit

Agències
2 min
Hosni Mubàrak en el discurs en què ha anunciat la seva continuïtat ambigua en el càrrec. / REUTERS

El CaireEl president d'Egipte, Hosni Mubàrak, ha dimitit i el vicepresident Omar Suleiman ha anunciat que un consell militar s'encarregarà del poder. Així ho ha anunciat el mateix Suleiman en comunicat a la televisió estatal egípcia. La renúncia de Mubàrak arriba divuit dies després de protestes contra el règim i per demanar que Mubàrak plegués. La cadena pública havia informat prèviament que donaria a conèixer un comunicat "urgent i important" de la presidència. Hosni Mubàrak era president d'Egipte des del 1981, després que l'anterior mandatari, Anwar al-Sadat, fos assassinat en un atemptat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de l'anunci de Suleiman, l'eufòria ha esclatat a la plaça de l'Alliberament del Caire, on un dia més s'han concentrat milers de persones. Segons l'agència Reuters, els manifestants s'han abraçat, han plorat d'emoció i han onejat banderes en senyal d'alegria. "El poble ha fet caure el règim", han començat a cantar. Les escenes de celebració també s'han traslladat a altres ciutats del país àrab.

Abans de les declaracions del vicepresident egipci, fonts properes al govern han indicat que el president egipci, Hosni Mubàrak, havia abandonat la ciutat amb la seva família, segons l'agència France Presse (AFP). A la cadena britànica BBC, un líder occidental ha assegurat que el president egipci hauria abandonat la capital. Una altra font suggereix que es troba en una de les seves residències, a Xarm al-Xeikh.

Ja fa més de mig mes que van començar les protestes contra el règim de Hosni Mubàrak. La plaça de l'Alliberament del Caire ha tornat a ser avui, dia de pregària al país àrab, l'escenari de la principal manifestació, tot i que unes 2.000 persones s'han concentrat a les portes del palau presidencial. Es tracta de la primera protesta que es desenvolupen en aquest indret. Altres manifestants s'han dirigit fins a la seu de la televisió estatal, protegida per l'exèrcit.

D'altra banda, l'agència Reuters informa que al voltant de 1.000 persones han atacat una comissaria de policia a la ciutat costanera d'El Arish, al Sinaí del Nord. Testimonis presencials han assegurat que la policia ha disparat contra els atacants, que volien alliberar uns presoners.

stats