Rússia
Internacional 15/03/2021

Navalni, traslladat a un "camp de concentració" als afores de Moscou

L'opositor rus penja una foto amb el cap rapat i anuncia el trasllat en un centre sota control total

ARA
3 min
Imatge imissatge penjats a l'Instagram d'Alexei Navalni després de ser traslladat a una presó d'alt control als afores de Moscou.

L'opositor rus Aleksei Navalni ha estat traslladat a un camp de presoners conegut pel seu estricte control dels interns i ubicat a la regió de Vladímir, al nord-est de Moscou. Així ho ha anunciat aquest dilluns el mateix Navalni a través d'un missatge publicat al seu compte d'Instagram en què apareix també una fotografia seva amb el cabell rapat. Els advocats del líder opositor havien dit ja fa uns dies que Navalni havia estat traslladat fora del centre penitenciari de Moscou on era des que va ser condemnat a tres anys i mig de presó, després de tornar al país des d'Alemanya, on va estar ingressat per un intent d'assassinat per enverinament. L'equip legal assegurava que desconeixia el nou parador del seu client, ja que no se'ls havia informat d'on l'estaven traslladant.

Aquest dilluns, però, l'han pogut visitar al camp de presoners IK-2 a la ciutat de Pokrov, a uns 100 km a l'est de Moscou, i han penjat un missatge seu amb la fotografia al seu compte d'Instagram. "Hola a tothom des del sector A d'alt control", diu Navalni en el missatge penjat a la xarxa social després de la visita del seu equip legal. "He de reconèixer que el sistema penitenciari rus ha aconseguit sorprendre'm. Mai m'imaginava que fos possible construir un camp de concentració real a 100 quilòmetres de Moscou", afegeix.

En el post, Navalni diu que no ha sigut objecte de violència dins del penal ni ha sabut de cap cas d'agressió però sí que ha sentit històries d'altres presos, dels quals diu que "semblen tenir por de girar dos cops el cap", segons Reuters. "Hi ha càmeres de vídeo per tot arreu, vigilen a tothom i presenten denúncies per les infraccions més petites. Crec que algú de dalt ha llegit el llibre 1984 d'Orwell", afegeix el polític en referència a aquesta novel·la, en què la trama passa en un país dominat per un govern totalitari que manté en constant vigilància els seus ciutadans i, fins i tot, insisteix en espiar els seus pensaments per mantenir l'ordre. Hi explica també que el desperten cada hora perquè el consideren com un pres amb alt risc de fuga. "Però si t'ho prens tot amb humor es pot viure aquí. Per tant, en general està tot bé per a mi", diu.

Navalni, de 44 anys, és un dels crítics més destacats del president rus, Vladímir Putin, a qui s'acusa d'haver ordenat el seu enverinament amb l'agent tòxic Novitxok, que el va tenir ingressat en estat molt greu a Alemanya. Al tornar a Moscou, Navalni va ser detingut i condemnat a 3,5 anys de presó, acusat de trencar la seva llibertat condicional en un cas de presumpta corrupció que molts països, començant per la Unió Europea, atribueixen a motivacions polítiques.

"Enemic" de Putin

La detenció de Navalni ha sigut un nou episodi d’una lluita que fa deu anys que dura i que ha portat l’opositor a la presó, al llindar de la mort i a l’estranger. L’activitat política de Navalni va començar durant les protestes del 2011 a Rússia i des de llavors és un dels referents de l’oposició. Però no va ser fins al 2016 que va fer un gran pas endavant. Llavors va anunciar que volia presentar-se a la cursa presidencial del 2018. La Comissió Electoral Central el va inhabilitar per una pena de presó. Tot i així, ha seguit plantant cara a la corrupció i a les elits del país a través de la Fundació Anticorrupció.

L’opositor va estar a punt de morir l’any passat, arran de l’enverinament, després d’estar en coma diverses setmanes. Durant el període de recuperació a Alemanya, Navalni ha investigat qui hi havia darrere del seu enverinament amb Novitxok, un agent nerviós desenvolupat per la Unió Soviètica. Quan va reunir prou informació va enregistrar una sèrie de vídeos en què assenyalava, amb imatges i noms, els agents dels serveis secrets russos que, segons ell, l’havien enverinat, i on arribava a afirmar que l’ordre venia des del capdamunt del poder rus i incriminava directament Vladímir Putin.

Les autoritats russes no han investigat l’enverinament, tot i que han admès que vigilaven Navalni per “les seves intencions de derrocar el govern i les connexions amb agències estrangeres”. Des de l’entorn de Putin s’havia culpat del coma de l’opositor una baixada de sucre, la diabetis o l’enverinament per part d’algun membre del seu equip, d’Alemanya o fins i tot del mateix Navalni. “Si haguéssim volgut enverinar-lo, hauríem arribar fins al final”, va assegurar el president.

stats