Holanda
Internacional 21/04/2012

Perilla la coalició de govern a Holanda pel fracàs en la negociació dels pressupostos

El líder de l'extrema dreta, Geert Wilders, ha retirat el seu suport al govern i ha suspès les converses econòmiques. El primer ministre, Mark Rutte, preveu eleccions avançades

Agències
1 min
Wilders abandona la residència del primer ministre / REUTERS

La HayaHolanda es veu abocada a una convocatòria avançada d'eleccions després que les negociacions pressupostàries han fracassat aquest dissabte.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El xenòfob líder de l'holandès Partit per la Llibertat (PVV), Geert Wilders, ha suspès les converses amb el govern i ha demanat eleccions anticipades.

"Esperava que arribaríem a un acord, però aquest paquet és inacceptable pel nostre partit i pel nostre país", ha dit Wilders als periodistes. "Ha arribat l'hora de dirigir-nos als votants".

El líder de l'extrema dreta holandesa ha assegurat que la coalició governamental ja no té el seu suport. El primer ministre, Mark Rutte, ja havia plantejat un possible avançament de les eleccions, previstes per d'aquí a dos anys, davant la impossibilitat d'aprovar els pressupostos després de dos mesos de negociacions infructuoses. L'objectiu era aprovar una retallada de 14 mil milions d'euros però la coalició entre la dreta liberal i la democràcia cristiana, amb el suport del Partit de La Llibertat, no ho han aconseguit.

Triple A amenaçada

Holanda és un dels quatre països de l'eurozona amb una qualificació de triple A, però les preocupacions sobre les seves finances havien quedat silenciades amb l'esperança que les negociacions pressupostàries acordessin retallades.

El trencament de les converses arriba després que l'agència de rating Fitch alertés que la qualificació del crèdit del país s'acostava a veure's reduït.

stats