Internacional 03/01/2016

Un nen de 2 anys: el primer refugiat mort el 2016

La pastera en què intentava arribar a Europa es va encastar contra les roques a la petita illa grega d'Agathonisi

Cristina Mas
2 min
Una criatura refugiada, atesa per l'equip mèdic després del rescat. ROBERT YOUNG PELTON /MOAS.EU

BarcelonaUn nen de 2 anys que es va ofegar davant l'illa grega d'Agathonisi, quan la barca inflable en què viatjava es va encastar contra les roques, és la primera víctima de la crisi de refugiats el 2016. La criatura va morir dissabte, en un Egeu agitat pel vent, entre la costa turca i la petita illa grega, amb una població de 100 habitants. El petit encara no ha pogut ser identificat. Els altres 39 passatgers, inclòs un altre refugiat de 3 anys i nou persones més que van haver de ser tractades per hipotèrmia, van poder ser rescatats amb vida, després que uns pescadors veiessin l'embarcació i llancessin el senyal de SOS. Els supervivents van ser acollits en un restaurant del moll del port de l'illa. Van ser els pescadors els qui van recuperar el cos sense vida del petit de l'aigua i el van lliurar a la mare, que va ser traslladada al port de Pytagorio, a l'illa de Samos, a uns 50 kilòmetres de la zona. Grècia s'ha convertit en la principal porta d'entrada a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ONG MOAS (Migrant Offshore Aid Station), que participa en les tasques de rescat, hi va enviar la seva barca de resposta ràpida, en una operació conjunta amb els guardacostes grecs en què també va participar Metges Sense Fronteres i un equip suec.

Equips de MOAS en el rescat. ROBERT YOUNG PELTON / MOAS.EU

"Res no et pot preparar per a la terrorífica realitat del que està passant. Avui ens trobem cara a cara amb una de les víctimes més petites d'aquesta crisi de refugiats. Un tràgic recordatori dels milers de persones que han mort intentant arribar a la seguretat en condicions miserables", ha dit el filantrop italià Christopher Catrambone, fundador de MOAS, en un comunicat.

L'arribada de l'hivern no ha aturat el flux de refugiats –la majoria dels quals escapen de la guerra de Síria– entre Turquia i Grècia a través de l'Egeu, un trajecte curt però molt perillós en aquesta època de l'any, on són empesos els refugiats pel blindatge de les fronteres europees.

Infografia de la crisi de refugiats a Europa. EDUARD FORROLL

Més d'un milió de refugiats han arribat Europa el 2015, segons les dades de l'Organització Internacional de les Migracions, i més de 3.600 s'han ofegat en el camí al Mediterrani, que ja s'ha convertit en la frontera més mortífera i més desigual del planeta.

stats