Internacional 30/04/2018

Netanyahu acusa l'Iran de mantenir el seu programa nuclear

El primer ministre israelià pressiona Trump, que ha de decidir sobre l'acord abans del 12 de maig

Eugeni García Gascón
3 min
Netanyahu, amb els documents del suposat programa nuclear clandestí.

JerusalemEl primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va donar ahir un espectacle televisiu en anglès, i només puntualment en hebreu, durant el qual va acusar l’Iran de mentir a la comunitat internacional sobre el seu programa nuclear. L’espectacle va començar a l’hora dels informatius de les televisions hebrees, quan Netanyahu va comparèixer davant una considerable representació de mitjans de comunicació locals i internacionals a la seu del ministeri de Defensa, a Tel Aviv. El primer ministre va fer una presentació per revelar la troballa de 55.000 pàgines i 183 discs compactes que suposadament provenen d’un arxiu nuclear secret que hi ha a Teheran. Amb el micròfon a la mà, la presentació va durar més de 20 minuts i va estar dirigida no només al president Donald Trump sinó també als líders europeus.

PREPARAT PER A LA FOTO El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, marcant ahir una línia vermella al programa atòmic de l'Iran.

“Aquesta nit soc aquí per dir-vos una cosa: l’Iran [us] ha mentit”, va començar dient. Netanyahu no va dir que Teheran estigui construint armes nuclears, sinó que està estudiant les maneres de construir-ne, és a dir, que no ha deixat de treballar-hi a un nivell teòric.

En canvi, va posar molt interès a parlar dels “arxius secrets” amagats des que l’Iran va firmar l’acord nuclear amb les potències mundials, un acord que va ser durament criticat per Israel però que, amb no pocs problemes, va aconseguir tancar el president Barack Obama el 2015.

Netanyahu va dir que aquests “arxius secrets”, que compartirà amb els Estats Units, van ser amagats en un altre lloc de Teheran el 2017, i que els seus responsables són els mateixos científics que desenvolupaven el programa nuclear abans del 2015. Una mica abans, responsables israelians van revelar que també enviaran els arxius als seus aliats europeus, alguns dels quals no volen sentir a parlar d’una revisió de l’acord del 2015, tal com exigeixen Israel i l’administració Trump.

La resposta iraniana

Justament aquest és l’objectiu principal de Netanyahu: acabar amb l’acord d’Obama i imposar noves sancions comercials i polítiques sobre Teheran. No és un objectiu que el primer ministre amagui, tot i que tampoc no el va esmentar d’una manera oberta. A mitja tarda, quan l’oficina de Netanyahu va anunciar l’al·locució, el ministre d’Afers Estrangers iranià, Javad Zarif, va comparar Netanyahu amb un nen acostumat a dir que ve el llop i al qual ja ningú creu.

Només 24 hores abans, diumenge, Netanyahu es va reunir amb el nou secretari d’estat nord-americà, Mike Pompeo, un dels polítics més antiiranians i alhora dels més pro israelians de Washington. “Crec que l’amenaça més gran per al món i per als nostres dos països, i per a tots els països, és el matrimoni de l’islam militant amb les armes nuclears, i específicament l’intent de l’Iran d’adquirir armes nuclears”, va dir Netanyahu en presència de Pompeo.

Només unes hores abans del discurs de Netanyahu, diverses instal·lacions militars sirianes van ser atacades i destruïdes, acció que va provocar la mort de 26 persones, entre elles alguns combatents iranians. Les informacions sense confirmar que ahir circulaven per diversos països del Pròxim Orient indiquen que es tracta del segon atac d’Israel contra objectius iranians a Síria en menys d’un mes.

Aquests atacs s’interpreten com un seguit de provocacions quan falten menys de dues setmanes perquè expiri l’ultimàtum de Trump a l’Iran per renovar l’acord nuclear del 2015, un termini que s’acaba el 12 de maig. Ahir a la nit el president nord-americà es va afanyar a donar suport als israelians i va assegurar que les paraules de Netanyahu corroboren que la seva política és la correcta. Trump ha dit que si no es revisa satisfactòriament l’acord abans d’aquesta data, els Estats Units l’abandonaran, de manera que la iniciativa perdrà el seu sentit. Els països europeus hi volen introduir algunes modificacions, però Rússia i la Xina volen mantenir-lo tal com el va negociar Obama.

stats