El "No a la guerra" torna a ressonar a Barcelona

Desenes de milers de persones es manifesten per reclamar "la fi del genocidi a Palestina"

3 min
Manifestació unitària de rebuig al genocidi a Palestina

BarcelonaAquest dissabte a la tarda 19.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 70.000, segons els organitzadors, s'han manifestat a Barcelona per reclamar "la fi del genocidi a Palestina". La protesta ha començat als Jardinets de Gràcia i ha tenyit de verd, vermell, blanc i negre el passeig de Gràcia fins a arribar a la cruïlla amb Gran via, més de dues hores després. Darrere una pancarta amb el missatge ”Aturem el genocidi a Palestina", els manifestants –moltes famílies amb nens, però també joves i grups de gent gran– han començat tallant la Diagonal mentre clamaven "No a la guerra".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No pot ser que tornem a estar així", ha lamentat la Glòria, de 72 anys, que s'ha mobilitzat al costat de les seves dues veïnes en contra de la situació que viu Gaza. A la marxa, convocada per la comunitat palestina de Catalunya i la coalició Prou Complicitat amb Israel amb el suport de més de 200 organitzacions, entitats i moviments socials, també hi havia famílies amb pares intentant explicar als fills per què són allà. "És difícil fer-los entendre que des d'aquí no podem aturar la guerra i això és l'únic que podem fer", lamentava la Marta, que havia anat al passeig de Gràcia amb Rosselló amb les seves dues filles, de 5 i 8 anys.

Manifestació unitària de rebuig al genocidi a Palestina

Durant les més de dues hores de manifestació s'han sentit clams en català, castellà, anglès i àrab com "Gaza, no estàs sola" i "Israel assassina i Europa patrocina". Una de les barcelonines que s'han unit a la protesta és l'Àngela, que ha vingut amb la plataforma Iaioflautas, que lluita contra les retallades de serveis públics. "Si hem sortit al carrer per totes les causes socials ara també hem d'alçar la veu. El que està passant amb el poble palestí és una massacre, però com que qui la fa és l’amo poderós, ningú s’atreveix a fer res", s'ha queixat.

A pocs metres hi havia la Leila, que havia vingut amb la seva família. "Estem orgullosos de veure que la gent és conscient del que passa", ha reconegut. Té 20 anys i, des de la part més endarrerida de la manifestació, explica que és d'origen palestí però nascuda a Catalunya, mentre aixecava una pancarta que diu "STOP Genocide, Europe". Té un objectiu molt clar: "Aquestes mobilitzacions han d’arribar al poble palestí perquè a ells no els deixen veure res del que passa a fora i han de saber que molta gent de moltes ciutats del món està amb ells".

Manifestació a Barcelona contra la guerra a Gaza

Ocupació d'un hotel de Barcelona propietat d'un magnat israelià

Tot i que la manifestació ha acabat sense cap incident destacat, al matí un grup d'activistes de diverses associacions populars de Barcelona han ocupat l'Hotel Cortes, a tocar de la plaça Catalunya de Barcelona. L'hotel és propietat del magnat Haim Tsuff, número 42 de la llista Forbes de les persones més riques d'Israel i amb negocis en els sectors del petroli, les infraestructures i l'immobiliari. Els manifestants l'han ocupat per denunciar "el genocidi a Palestina". Segons fonts policials, els Mossos han obert un incident per aquests fets i a l'hotel s'hi han desplegat agents de l'ordre públic de la policia catalana, que han fet almenys dues identificacions. S'han produït algunes empentes i escenes de tensió, però no hi ha hagut càrregues, i finalment els concentrats han abandonat l'hotel.

L'acte ha estat condemnat per l'ambaixadora d'Israel a Espanya, Rodica Radian-Gordon, que en un comunicat a les xarxes socials ha qualificat els fets d'"acte brutal i antisemita". També ho ha fet la Comunitat Jueva de Barcelona (CIB.cat), que ha reclamat a les autoritats catalanes que condemnin "de manera rotunda les agressions contra propietats o ciutadans jueus".

stats