Internacional 07/02/2020

Nova relliscada de Borrell: qüestiona el moviment dels joves pel clima i Brussel·les el desautoritza

El cap de la diplomàcia de la UE va assegurar que tenen la 'síndrome Greta'

Júlia Manresa
2 min
L'Alt Representant de la UE, Josep Borrell.

Brussel·les"D'això que els joves tenen una aposta decidida pel canvi climàtic se'n podria dir la síndrome Greta. Permetin que ho dubti. Està molt bé manifestar-se fins que no et demanen que contribueixis a pagar-ho. [...] M'agradaria saber si aquests joves són conscients del que els costarà les mesures que demanen". Amb aquestes paraules es va referir Josep Borrell, exministre d'Exteriors espanyol i ara responsable de la diplomàcia europea, al moviment del jovent que demana actuar contra l'emergència climàtica, aquesta setmana en un acte en què presentava el llibre del també exministre d'Exteriors espanyol José Manuel García-Margallo. I altra vegada la Comissió Europea (de la qual és vicepresident) l'ha hagut de desautoritzar.

"No ens consta que hagi estat diagnosticada cap síndrome Greta com a malaltia", ha hagut de respondre aquest migdia el portaveu de la Comissió, Eric Mamer, que s'ha vist obligat a refermar el compromís de Brussel·les contra l'emergència climàtica: "La Comissió en conjunt dona suport a les aspiracions dels joves per combatre el canvi climàtic. L'executiu, a més, proposa mesures concretes per assegurar que les seves aspiracions puguin ser realitat i compatibles sense deixar ningú enrere. Tenim una posició 100% clara sobre aquest tema".

L'allau de crítiques no es va fer esperar. Aquest divendres el grup dels Verds/ALE ha anunciat a través de Twitter que li demanarà explicacions la setmana que ve, però ahir mateix l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, també va enviar una carta a la Comissió Europea en què preguntava si les paraules del seu alt representant representen la posició de tot l'executiu comunitari.

També la vicepresidenta de Transició Energètica, Teresa Ribera, antiga companya de Borrell a l'anterior executiu de Pedro Sánchez, s'ha desmarcat de les paraules de l'exministre català. "Els joves són creixentment conscients de l'elevadíssim cost que té no actuar contra el canvi climàtic. Agraeixo i respecto profundament que es manifestin i a tots ens toca fer més, i fer-ho millor i més ràpid, per afrontar l'emergència climàtica", ha piulat Teresa Ribera, que enllaçava tot seguit la notícia amb les declaracions de Borrell.

Després de tot plegat, el responsable de la diplomàcia europea ha piulat sense retirar del tot les seves paraules però assegurant que els joves mobilitzats contra l'emergència climàtica tenen tot el seu respecte. A través també d'un fil de Twitter, Borrell assegura que "els moviments joves per lluitar contra el canvi climàtic tenen tot el seu suport i inspiren polítics i societats. El canvi climàtic és un dels màxims reptes geopolítics i no ens podem permetre el cost de la inacció".

Aquesta no és la primera relliscada de Borrell al capdavant de la diplomàcia europea. Primer de tot, poc abans d'assumir de manera efectiva el càrrec, va piular informació confidencial sobre l'euroordre de Clara Ponsatí, i després, en comissió parlamentària va assegurar que desconeixia la proposta d'establir un mecanisme europeu de sancions per abusos contra els drets fonamentals.

stats