Internacional 29/10/2012

Nova York espera paralitzada l'arribada de l'huracà 'Sandy'

El metro, els trens i els autobusos han deixat de funcionar de manera indefinida. L'alcalde de la ciutat, Michael Bloomberg, ha decretat l'evacuació de les zones baixes de la ciutat, que afecta unes 375.000 persones

Efe
2 min

Nova YorkL'huracà 'Sandy' arriba aquest dilluns a la nit a les proximitats de Nova York per trobar una metròpoli pràcticament paralitzada, amb evacuacions i tancaments de serveis públics, institucions, empreses i fins i tot la borsa a tota la regió. Els estats de Nova York, Nova Jersey i Connecticut i l'alcaldia de Nova York han decretat mesures d'emergència i han accelerat tota mena de preparatius, com la mobilització d'unitats militars, per minimitzar les conseqüències de la tempesta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'àrea metropolitana de Nova York, on viuen uns 19 milions de persones, està sense transport públic (trens de rodalies, metros i autobusos), també s'han tancat els parcs i demà estaran tancades les escoles, que reben més d'un milió d'estudiants. Les evacuacions afecten uns 375.000 habitants de les zones baixes de la ciutat, més susceptibles de patir inundacions per la combinació de les fortes pluges amb una marea alta màxima.

Es tem que el nivell d'aigua pugui pujar fins a una mica més de tres metres. L'aigua ja havia pujat entre 60 i 90 centímetres al port de Nova York i l'estret de Long Island. Mentrestant, a la ciutat es pot sentir com el vent ha pujat d'intensitat progressivament des de la tarda de diumenge, amb ratxes fortes. Els evacuats poden anar, si no tenen amics o familiars a qui recórrer, a un dels 76 centres d'acollida en escoles públiques, als quals s'ha dut personal i subministraments necessaris.

S'acaba el temps per evacuar

L'alcalde de la ciutat, Michael Bloomberg, va insistir diumenge a la nit que els habitants d'aquestes zones (l'anomenada "zona A", que inclou algunes parts baixes dels cinc districtes de la ciutat) marxin "com més aviat millor, ja que el temps s'acaba". No obstant això, diverses televisions locals han recollit testimonis d'habitants de les zones baixes que no pensen deixar els seus habitatges i aguantar, juntament amb els subministraments comprats en els últims dies, l'empenta de l'huracà. Per aquest motiu alguns dels albergs preparats per l'ajuntament estaven gairebé buits a la nit.

S'espera que 'Sandy' toqui terra a la costa de l'estat veí de Nova Jersey, on el governador, Chris Christie, també ha decretat l'evacuació d'algunes zones costaneres com els hotels i casinos d'Atlantic City i el tancament del transport públic estatal. A Connecticut també s'han ordenat algunes evacuacions costaneres, mentre que el governador de Nova York, Andrew Cuomo, que ha decretat el tancament del transport públic, també ha mobilitzat a 1.175 soldats de la Guàrdia Nacional.

L'àrea metropolitana de Nova York està pràcticament paralitzada des de diumenge a la nit. Els tres aeroports de la zona de Nova York (Laguardia i JF Kennedy a la ciutat, i Newark, a la veïna Nova Jersey) romandran oficialment oberts, però diumenge ja es van cancel·lar centenars de vols i s'espera que aquest dilluns se'n cancel·lin molts més. La línia ferroviària Amtrak, que uneix les grans ciutats del nord-est dels EUA des de Boston fins a Washington, ha cancel·lat la majoria dels seus serveis.

La seu de Nacions Unides estarà tancada aquest dilluns, una mesura que podria estendre a dimarts, mentre que l'administració municipal novaiorquesa sí que estarà oberta. Les escoles, les seus dels principals bancs de Nova York, els museus, les universitats i fins i tot els teatres de Broadway estan tancats. El principal banc de la regió, Chase, ha avisat que moltes de les seves oficines no obriran a causa dels problemes de transport dels seus empleats, i moltes botigues han advertit ja que no saben si podran obrir.

stats