Internacional 16/05/2019

L'alcalde de Nova York es presenta candidat a la presidència dels EUA

De Blasio s'ofereix com a líder que "posa per davant la classe treballadora"

Efe
2 min
L'alcalde de Nova York es presenta candidat a la presidència dels EUA

Nova YorkL'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, ha anunciat aquest dijous amb un vídeo a YouTube que es presenta a la candidatura demòcrata per a les eleccions presidencials dels Estats Units amb la intenció de "posar per davant la gent treballadora".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De Blasio proposa al vídeo "frenar Trump", critica les polítiques d'immigració i medi ambient impulsades per l'actual administració i reivindica les fites progressistes de la seva pròpia gestió local a Nova York, com la pujada del salari mínim.

L'alcalde de la ciutat més gran del país dels últims sis anys s'uneix així a una vintena d'aspirants demòcrates a la Casa Blanca, entre ells l'exvicepresident Joe Biden, els senadors Bernie Sanders, Kamala Harris i Elizabeth Warren, l'excongressista Beto O 'Rourke i l'alcalde de South Bend (Indiana), Pete Buttigieg.

"Hi ha molts diners en aquest món, hi ha molts diners en aquest país. El que passa és que estan en les mans equivocades", diu De Blasio a l'inici del seu anunci formal, i després detalla la seva "agenda per posar per davant la gent treballadora", per la qual diu que ha "lluitat a la ciutat i a l'estat".

Referint-se a "cambrers, rentaplats, empleats de botiga i petits empresaris, que són la columna vertebral de Nova York", De Blasio defensa la pujada del salari mínim a 15 dòlars l'hora, la baixa per malaltia remunerada, l'extensió de la cobertura mèdica a la salut mental i l'educació infantil gratuïta.

Al vídeo hi intervé la seva dona, Chirlene McCray, que ha estat molt involucrada en la gestió local del seu marit a través d'iniciatives de salut mental, i assegura que els ciutadans "agraeixen" a De Blasio les seves polítiques, que "marquen una diferència en la vida de les famílies".

El polític demòcrata critica la política de Trump de separar les famílies immigrants a la frontera amb Mèxic, recorda que la ciutat va prendre mesures legals per donar-los suport i renega també de la sortida dels Estats Units de l'Acord de París sobre el Canvi Climàtic.

De Blasio mostra imatges d'un míting en el qual ell mateix va proposar un "Green New Deal" novaiorquès, un paquet de mesures mediambientals, precisament després de protagonitzar dilluns passat un acte de protesta davant d'un edifici propietat de Trump. En aquella protesta, De Blasio advertia el president que rebria una multa si no redueix les emissions de gas d'efecte hivernacle dels seus edificis.

stats