Internacional 29/10/2013

Espanya hauria ajudat els Estats Units a espiar

El director de la NSA nega les filtracions de Snowden de les últimes dues setmanes i detalla que els aliats de l'OTAN els van proveir la informació dels registres telefònics de milions d'europeus

Agències
1 min

WashingtonEl director de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units, Keith Alexander, ha negat de forma categòrica les filtracions que s'han publicat aquests últims deu dies en mitjans europeus. Alexander ha matisat que la NSA no ha recopilat milions de registres telefònics a França, Espanya ni Itàlia –tal com han informat 'Le Monde', 'El Mundo' i 'L'Espresso'), sinó que han accedit a aquesta informació després que "aliats de l'OTAN" els proveïssin els registres.

Alexander intervé aquest dimarts davant el Comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants dels Estats Units. L'acompanya el director d'Intel·ligència Nacional, James Clapper, que ha defensat que d'altres líders estrangers espien regularment tant líders americans com alts càrrecs dels serveis d'intel·ligència. Fent servir la màxima del "tothom espia" –l'argument més utilitzat aquests dies pel portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney–, el director de la NSA ha defensat que espiar els líders estrangers és un principi bàsic de les operacions d'intel·ligència.

La informació d'Alexander es complementa amb un article de 'The Wall Street Journal' publicat aquesta tarda de dimarts on s'assegura, citant fonts de l'administració nord-americana, que Espanya i França van ajudar la NSA a espiar. Segons aquesta informació, però, els serveis secrets francesos i espanyols només haurien recopilat registres telefònics fora de les seves fronteres, com per exemple en llocs de conflicte.

stats