DESGEL
Internacional 16/03/2016

Obama autoritza l’ús del dòlar a Cuba i facilita els viatges

Anuncia les mesures dies abans de la seva històrica visita a l’illa

Núria Ferragutcasas
3 min
El govern d’Obama va anunciar ahir que facilitarà els viatges  de ciutadans nord-americans a l’illa de Cuba.

WashingtonEl govern dels Estats Units va anunciar ahir noves normes per suavitzar les restriccions comercials i de viatges amb Cuba. Els canvis permetran que ciutadans i institucions financeres de l’illa utilitzin el dòlar per a certes transaccions i facilitaran els viatges de nord-americans al país caribeny. A més, els cubans que obtinguin un visat de no immigrant per viure als Estats Units, com per exemple atletes i artistes, podran cobrar un sou.

Aquestes i altres mesures per incrementar el comerç entre el que fins fa poc eren dos arxienemics entraran en vigor avui, cinc dies abans de la visita històrica del president dels Estats Units, Barack Obama, a Cuba. Tot i que l’embargament comercial del seu país contra Cuba continua vigent, ja que només el Congrés nord-americà el pot derogar, Obama ha aprovat diferents iniciatives per reduir algunes de les restriccions.

El restabliment de les relacions diplomàtiques entre els EUA i Cuba el desembre del 2014, després de mig segle d’enemistat, ha sigut una de les grans apostes en matèria de política exterior del president nord-americà. L’objectiu de la seva política -segons va explicar en un comunicat la Casa Blanca-és “millorar la vida del poble cubà i promoure els interessos dels Estats Units”.

Les noves normatives també faciliten transaccions internacionals amb dòlars a l’illa i, per tant, permeten a l’economia cubana “obrir-se” i estar més connectada amb l’economia global. “Creiem que [els canvis] proporcionen incentius importants al govern cubà per continuar fent evolucionar el seu model econòmic”, s’assegura en el comunicat.

Viatges per motius educatius

La prohibició de viatjar a Cuba per turisme es manté, tot i que ara els nord-americans podran viatjar de manera individual a l’illa per motius educatius. Fins ara aquest tipus de viatge s’havia de fer en grup i complint moltes normes, tant del govern nord-americà com del cubà.

Aquest canvi i l’anunci de permetre vols de les aerolínies nord-americanes a l’illa a finals de l’any que ve, anunciat fa un mes pels dos països, incrementaran la visites de ciutadans nord-americans a Cuba. Es preveu que hi hagi 110 vols diaris dels EUA a diferents aeroports cubans.

D’altra banda, Obama va parlar dilluns en una entrevista a la cadena de televisió CNN sobre el seu viatge a Cuba. Serà el primer d’un president dels Estats Units en gairebé 90 anys. “No ens fem il·lusions que el règim dels Castro o Cuba canviïn de la nit al dia, però les polítiques que implementem [...] han sigut ben rebudes pel poble cubà”.

Obama va vaticinar, a més, que el Congrés dels EUA aixecarà l’embargament econòmic imposat a l’illa “en algun moment del govern del pròxim president, ja sigui demòcrata o republicà”. El mandatari va explicar que la seva decisió de restablir els llaços diplomàtics amb Cuba “és el principi, no el final, d’un viatge que durarà un cert temps”.

A més, va negar que el seu govern faci concessions al govern dels Castro. “Es tracta de comprometre’ns de manera directa amb el poble cubà i de poder tenir converses sinceres i fermes amb el règim cubà”.

Obama va garantir que durant la seva visita a l’illa es reunirà amb “dissidents” i “crítics del govern” i que el seu executiu continuarà “pressionant” per aconseguir que es respecti “la llibertat d’expressió, de reunió i religiosa” al país.

La força llatina de Trump a Florida

Donald Trump esperava aquesta matinada (hora catalana) obtenir un triomf a Florida, un dels cinc estats on se celebraven primàries presidencials. La cita, batejada pels mitjans com el “segon Superdimarts”, és clau per al magnat novaiorquès, que hi buscava sentenciar la cursa republicana. Trump esperava derrotar el senador d’aquest estat, Marco Rubio, gràcies el suport dels votants cubanoamericans, més conservadors que la resta de ciutadans llatins del país. Rubio, la gran esperança de les elits republicanes per impedir una nominació de l’empresari i exestrella d’un reality show, s’ho jugava tot a Florida.

stats