Internacional 13/06/2014

Obama: "No enviarem tropes a l'Iraq"

El president assegura que els Estats Units no poden actuar militarment sense un "pla polític"

Agències
1 min
Obama parla sobre la situació de l'Iraq en una declaració als jardins de la Casa BlancA.  KEVIN LAMARQUE / REUTERS

WashingtonEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha descartat avui enviar efectius a l'Iraq, davant l'avançament dels milicians islamistes radicals de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant (ISIL) que ja controlen províncies tant en aquest país com a la veïna Síria. "No enviarem tropes a l'Iraq", ha afirmat Obama en una declaració oficial als jardins de la Casa Blanca, tot i que ha apuntat que "en els propers dies" els seus assessors li facilitaran plans alternatius a una operació militar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Tot depèn dels iraquians com a nació sobirana per resoldre els seus propis problemes", ha insistit el president, per qui ningú, ni els estats Units ni la comunitat internacional poden prendre la iniciativa d'ordenar una "operació militar en absència de plans polítics del Govern de l'Iraq".

En la breu declaració en què ha acceptat unes preguntes dels periodistes acreditats, Obama ha admès que veu amb certa preocupació els èxits de les milícies radicals en prendre el control de ciutats tan emblemàtiques i estratègiques com Mossul, que té la refineria de petroli més gran del país, o Tikrit, el bressol del vell dictador Saddam Hussein.

En aquest sentit, ha alertat que els islamistes són "un perill per a l'Iraq i la seva gent i podrien ser també una amenaça als interessos dels Estats Units".

Però els maldecaps d'Obama també se centren, segons ha reconegut, en "la falta de compromís" dels militars iraquians que han cedit sense resistència a l'ofensiva de la ISIL, i que han abandonat els seus llocs o donat les armes als milicians radicals.

stats