POLÍTICA EXTERIOR
Internacional 22/04/2014

Obama reforçarà el gir dels EUA cap a l’Àsia

El president nord-americà visitarà quatre països asiàtics en plena crisi ucraïnesa

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonBarack Obama marxa aquest vespre de gira per quatre països asiàtics per reforçar l’aliança dels Estats Units amb la regió de l’Àsia Pacífic. El president nord-americà vol deixar clar que el gir asiàtic de la política exterior de la primera potència mundial continua sent una prioritat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les revolucions de la Primavera Àrab durant el seu primer mandat, la paràlisi política a casa i l’actual crisi d’Ucraïna han dificultat aquest canvi estratègic anhelat per Obama. “El viatge és una gran oportunitat per subratllar l’atenció que ens mereix la regió de l’Àsia Pacífic”, va explicar la consellera de seguretat nacional del president, Susan Rice, aquest cap de setmana en una conferència telefònica amb periodistes per explicar els objectius d’aquesta nova gira asiàtica.

Obama farà quatre parades. Primer visitarà el Japó i Corea del Sud, continuarà amb Malàisia i, finalment, acabarà el viatge a les Filipines. Els Estats Units volen reforçar els lligams amb els seus aliats per raons de seguretat, però també de relació econòmica i comercial. I ho intentaran fer de manera que aquesta aposta pel Pacífic no irriti la Xina.

Rice va explicar que Obama insistirà que les disputes marítimes en els mars de la Xina oriental s’han de resoldre de manera pacífica. Les tensions entre el Japó i la Xina van augmentar l’any passat per l’ampliació de la zona de defensa aèria xinesa a les illes Senkaku/Diaoyu.

Disputes territorials

Obama es reunirà divendres amb la presidenta de Corea del Sud, Park Geun-hye, amb qui tractarà la disputa del seu país amb Corea del Nord. A més, procurarà millorar les relacions entre Seül i Tòquio, que estan deteriorades per la seva disputa territorial al voltant de les illes Dokdo. Tom Donilon, exconseller en seguretat del president, assegura, en un article d’opinió del diari Washington Post,que la presència dels Estats Units a la regió “és essencial” i creu que el gir asiàtic de la diplomàcia nord-americana és l’opció correcta.

Tot i així, alguns analistes critiquen aquesta estratègia en un moment de conflictes tant al Pròxim Orient com a l’Europa de l’Est. “Les dèbils respostes del govern d’Obama a les crisis de Síria i Crimea inviten la Xina a utilitzar les mateixes tàctiques que du a terme Putin per aconseguir les seves ambicions territorials”, afirma Michael Auslin, analista de l’institut conservador American Enterprise.

D’altra banda, durant el cap de setmana, Obama mirarà de fomentar una aliança més estreta amb el govern de Malàisia, de majoria musulmana, i reafirmarà el seu suport al president de les Filipines, Benigno Aquino III. A Manila, el líder nord-americà també firmarà el tractat de cooperació en defensa entre els dos països.

La relació comercial, l’altre pilar de la visita

La visita del president Obama a quatre països de l’Àsia Pacífic ha de servir també per donar un impuls final a les actuals negociacions de l’acord comercial entre els EUA i aquesta regió (les seves economies representen un 40% del PIB mundial). Els experts creuen que el futur Acord d’Associació Transpacífic (TPP) augmentarà les exportacions entre els països firmants en milers de milions de dòlars.

Els opositors a aquest pacte, entre els quals alguns congressistes del partit del president, adverteixen que el pacte comercial pot empitjorar les condicions dels treballadors i debilitar les proteccions dels consumidors.

stats