Internacional 22/05/2015

El primer ministre irlandès vota 'sí' en el referèndum sobre els matrimonis homosexuals

Irlanda vota aquest divendres si legalitza aquestes unions. El resultat no se sabrà fins dissabte a la tarda

Efe
2 min
El govern, entre conservadors i laboristes, impulsa la campanya pel sí. REUTERS

DublínEl primer ministre irlandès, el democristià Enda Kenny, ha reclamat aquest divendres el "sí" a la legalització del matrimoni homosexual en el referèndum que es fa avui mateix en aquest país ja que és un vot, ha dit, a favor de la "igualtat".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els centres de votació a Irlanda han obert aquest matí les portes perquè el seu electorat, d'uns tres milions de persones, decideixi en referèndum sobre la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe.

Els irlandesos podran exercir el seu dret al vot fins aquesta nit en un plebiscit que, en cas de victòria del "sí", convertirà a aquest país, encara majoritàriament catòlic, en el primer que aprova el matrimoni homosexual per voluntat popular.

El primer ministre Kenny ha llançat un missatge al seu compte a Twitter després de dipositar la seva papereta al col·legi de Sant Antoni de la localitat de Castlebar, al comtat nord-occidental de Mayo.

Al migdia, la majoria dels centres de votació de Dublín han informat que l'afluència a les urnes superava el 20%, per sobre de la mitjana d'anteriors consultes a aquesta mateixa hora, segons la cadena pública RTE.

Per contra, a les zones rurals de la República d'Irlanda la participació era baixa, en línia amb altres consultes, si bé aquesta tendeix a pujar quan està acabant la jornada laboral.

El recompte dels sufragis de la consulta sobre el matrimoni homosexual començarà el dissabte al matí i les primeres estimacions sobre quin bàndol ha guanyat podrien arribar al migdia, si bé el resultat final està previst que s'anunciï a la tarda de dissabte.

Avantatge per al sí

Les enquestes atorguen un còmode avantatge als defensors del matrimoni entre parelles del mateix sexe, encara que els seus detractors han guanyat terreny en les últimes setmanes i encara hi ha un significatiu percentatge d'indecisos.

A la papereta de votació, l'electorat ha de contestar amb un "sí" o un "no" a la proposta del Govern irlandès, de coalició entre conservadors i laboristes, sobre si el "matrimoni pot ser contret d'acord amb la llei per dues persones sense distinció del seu sexe".

Aquesta és la frase que l'Executiu, que compta amb el suport de totes les forces polítiques nacionals, vol afegir a l'article 41 de la Carta Magna per protegir constitucionalment els drets de la parelles del mateix sexe i equiparar-los als dels matrimonis convencionals.

Per contra, els detractors, entre els quals figuren grups antiavortistes, ultraconservadors i l'Església catòlica, sostenen que aquestes unions atempten contra els valors de la família tradicional.

La República d'Irlanda ja va promulgar el 2010 la llei de Relacions Civils que, per primera vegada en aquest país, concedia reconeixement legal a les parelles de fet del mateix sexe, però eludia qualificar a aquestes unions de "matrimoni" de manera que no tenen protecció constitucional.

stats