Internacional 04/03/2020

L’OMS alerta de la falta de mascaretes a tot el món

França requisa material i Alemanya en veta l’exportació

Sònia Sánchez / Oskar Bañuelos
2 min
L’OMS alerta de la falta  de mascaretes a tot el món

Barcelona / VitòriaL’Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar dimecres de la “falta de material protector” per als equips mèdics que estan fent front a l’epidèmia global del Covid-19 i va urgir les empreses responsables a incrementar-ne la producció. El pànic per l’expansió del coronavirus ha generat un acaparament que està “exhaurint ràpidament” les existències de mascaretes, guants, respiradors, ulleres, protectors de cara, davantals i vestits protectors, segons el director de l’OMS, Tedros Adhanom.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’escassetat de material ha multiplicat per cinc el preu de les mascaretes sanitàries i per tres el dels respiradors N95, mentre que el dels guants s’ha duplicat, segons va explicar Adhanom, que va demanar als centres sanitaris que segueixin les recomanacions de l’organisme per a “la racionalització de l’ús del material protector”. “No podem aturar el Covid-19 sense protegir els nostres treballadors mèdics”, va dir, i va alertar que l’escassetat d’aquest material protector “està deixant els metges, les infermeres i altres treballadors sanitaris a primera línia perillosament desprotegits a l’hora d’atendre pacients amb Covid-19”.

L’OMS mateixa ja va enviar material d’aquest tipus a 27 països, però s’està quedant sense. L’organització calcula que per combatre el Covid-19 el món necessitarà 89 milions de mascaretes al mes, 76 milions de guants i 1,6 milions d’ulleres protectores.

A Catalunya, els centres sanitaris catalans consultats per l’ARA, entre els quals hi ha la Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic i l’Hospital del Mar, neguen que hi hagi una falta generalitzada de mascaretes o que s’hagin hagut de prendre mesures dràstiques de racionalització d’ús d’aquest material.

Reserves per als hospitals

Davant aquesta amenaça, alguns estats ja han començat a actuar. A França, el president Emmanuel Macron va anunciar que el seu govern requisarà totes les mascaretes sanitàries per poder entregar-les als centres mèdics.

Per la seva banda, el govern d’Alemanya va prohibir ahir l’exportació d’aquest material, segons va informar el ministeri de Sanitat. L’executiu alemany ha vetat a les empreses del país exportar mascaretes respiratòries, guants i vestits protectors de manera generalitzada, si bé el ministeri d’Afers Econòmics i Energia podrà concedir autoritzacions excepcionals sota “estrictes condicions”, entre elles d’ajuda i cooperació internacional.

El gabinet de crisi del govern alemany creu que hi ha una “urgència extraordinària” de material mèdic, per la qual cosa es prioritzarà el subministrament als hospitals i les autoritats federals. Alemanya és el sisè país amb més casos confirmats de persones infectades, amb 244.

L’empresa de mascaretes Sibol, un oasi enmig dels nervis

La crisi mediàtica del coronavirus que està amenaçant la producció de moltes empreses té un oasi al Parc Científic i Tecnològic de Zamudio (Biscaia). L’empresa es diu Sibol i fabrica mascaretes, el producte més buscat a hores d’ara a tot el planeta.

Aquesta pime basca, que va néixer fa 35 anys, ven diferents productes que s’usen en la prevenció de riscos laborals. Des de fa un mes fa la impressió que només es dedica a fabricar mascaretes. Hi dedica tot el temps i més.

El seu director general, Iñaki Muñoyerro, reconeix que estan desbordats i que la demanda supera astronòmicament la seva oferta. Tot i així, l’empresa ha aconseguit estar a l’altura i aprofitar el moment. S’ha convertit en un referent.

Quan a tot el món es va encendre la llum d’alarma, a aquesta pime biscaïna es va encendre una llum d’oportunitat. És l’única d’Espanya que fabrica mascaretes FFP3, les que ofereixen la màxima protecció. La seva missió, per a la qual van ser concebudes, és protegir qui la porta contra la pols tòxica i els aerosols. Cada 15 minuts reben una petició i, alhora, atenen trucades de moltes empreses distribuïdores i importadores -tant asiàtiques com europees i, per suposat, també moltes d’espanyoles.

L’empresa va haver d’elaborar un pla de contingència perquè la producció se li escapava de les mans. Ha triplicat els torns i ha triplicat, també, la seva producció. Actualment està treballant 24 hores al dia, en tres torns de 8 hores cada un. I no té cap estoc. Tot el que produeix i arriba al seu magatzem de 3.000 metres quadrats surt immediatament. Treballa al dia.

Davant l’allau de demanda s’han acostumat a dir que no als clients, una situació impensable fa tan sols unes setmanes. El director general recorda que també van tenir un pic de producció amb la grip A, però res comparable amb la situació d’ara. Han ampliat la plantilla, però el seu manteniment dependrà de la demanda, que, al seu torn, dependrà de l’evolució del coronavirus.

stats