Internacional 06/02/2019

L'OMS insisteix, un any més, que s'ha de posar fi a la mutilació genital femenina

L'organització alerta que més de 200 milions de dones al món han estat sotmeses a aquesta pràctica

Ara
2 min
L'OMS aprofita el Dia Internacional de la Tolerància Zero contra la Mutilació Femenina per reiterar que s'ha de posar fi a aquesta pràctica.

BarcelonaAquest dimecres se celebra el Dia Internacional de la Tolerància Zero contra la Mutilació Genital Femenina. Com cada any, el 6 de febrer s'aprofita per fer campanya contra aquesta pràctica, que continua normalitzada en molts llocs del món, principalment a l'Àfrica. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha destacat aquest dimecres que, mentrestant, més de 200 milions de dones al món han estat sotmeses a mutilació genital. Segons l'organisme, és una greu violació dels drets humans que ha de ser erradicada.

"No té justificació mèdica, només causa dolor i mai ha de ser practicada", ha afirmat en roda de premsa Tarik Jasarevic, portaveu de l'OMS.

En aquesta ocasió, l'OMS vol posar especial èmfasi en combatre la creixent creença que substituir pràctiques de mutilació tradicionals per altres de similars en mans de treballadors sanitaris és menys perjudicial.

Aquests empleats "mai han de sotmetre nenes o dones a la mutilació genital" i aquells que ho fan estan violant els seus drets humans", ha advertit el portaveu.

Conseqüències perilloses

Les víctimes d'aquestes pràctiques, entre les quals s'inclou l'ablació, solen ser nenes menors de 15 anys que, després de ser sotmeses a aquest tipus de procediments, poden patir hemorràgies, infeccions i futures complicacions en el part, incloent-hi un risc més elevat de mort dels nounats.

I és que la mutilació genital femenina encara es practica en una trentena de països de l'Àfrica, el Pròxim Orient i Àsia, on encara és considerada un costum cultural o religiós, encara que l'OMS alerta que es donen alguns casos en altres regions del món -també a Catalunya-, en particular entre comunitats immigrants.

Somàlia, on es calcula que el 98% de les dones d'entre 15 i 49 anys han patit l'ablació, encapçala la llista, segons xifres d'Unicef. Guinea, amb el 97%; Djibouti, amb el 93%; Sierra Leone, amb el 90%; i Mali, amb el 89%, la segueixen.

stats