El Consell de Seguretat aprova una treva de 30 dies a Síria

Els bombardejos del govern han matat a Guta més de 500 civils en una setmana d'ofensiva

Els membres del Consell de Seguretat votant la resolució de la treva immediata a Síria, a la seu de l'ONU. / EDUARDO MUÑOZ / REUTERS

El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat aquesta tarda una resolució que demana una treva de 30 dies a tot el territori de Síria per facilitar el subministrament d'ajuda humanitària i les evacuacions de ferits i malalts, sobretot a l'enclavament rebel de Guta de l'est, a les portes de la capital, on des de fa una setmana les forces del govern de Baixar al-Assad bombardeja insistentment. El text ha aconseguit, finalment, vèncer les reticències del representant rus, que van fer ajornar 48 hores la votació. 

L'Observatori dels Drets Humans Sirià ha denunciat que tot just a Nova York s'aprovés el nou alto el foc humanitari, s'han produït nous bombardejos sobre Guta, segons informa l'agència Reuters.

Guta, la Srebrenica del segle XXI

El Consell de Seguretat ordena que, un cop que el cessament de les hostilitats sigui efectiu, totes les parts permetin l'accés segur de combois humanitaris de Nacions Unides i els seus socis a qualsevol punt necessitat d'ajuda.Entre aquest divendres i avui, dissabte, han mort una seixantena de civils més –21 aquest matí–, cosa que augmenta el balanç de l'última setmana a més de 500 víctimes mortals i 2.300 ferits. A més, els pocs hospitals i centres mèdics que queden en servei a la zona han estat objectiu militar un altre cop, i s'ha violat així el dret internacional.

"Estem esperant que ens arribi l'hora de la mort"

La delegació russa havia rebutjat aquest dijous l'esborrany redactat originalment per Kuwait i Suècia, que busquen una treva d'almenys 30 dies a tot el territori de Síria amb l'objectiu de permetre el desplegament d'ajuda humanitària i l'evacuació de morts i malalts de zones assetjades.

El text comptava amb el suport d'una clara majoria dels membres del Consell, incloses les potències occidentals, però l'ambaixador rus, Vasili Nebenzia, el va titllar de poc realista. Posteriorment, però, la delegació russa va anunciar que donaria suport a la iniciativa si rebia garanties que els grups opositors  respectaran l'acord. Enmig d'això, el president de França, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han reclamat al cap del Kremlin, Vladímir Putin, que doni suport a la treva.