IMMIGRACIÓ
Internacional 25/11/2019

L''Open Arms' i la resta de vaixells humanitaris obtenen permís per desembarcar a Itàlia

Esperaven des de dijous el permís de les autoritats per portar a terra desenes de migrants

Ara
2 min
Cinc de les 62 persones rescatades per l''Open Arms' intenten descansar a la borda del vaixell tapats amb mantes

BarcelonaDesprés de quatre dies en alta mar, les autoritats italianes han assignat el port de Tàrent al vaixell de l'ONG Badalonina Open Arms, que porta a bord 62 nàufrags rescatats dijous en aigües internacionals a la zona de salvament de Líbia. La resta d'embarcacions humanitàries que han participat en rescats els últims dies, en què s'ha produït un repunt de sortida d'embarcacions plenes d'immigrants a causa de l'agreujament dels combats al voltant de la capital, també han rebut la indicació d'un port segur: l'Aita Mari, que porta 72 nàufrags, a Pozzallo; i l'Ocean Viking, que ja ha desembarcat els rescatats, a Messina. A la zona de rescat hi treballa només l'Alan Kurdi, mentre la resta de vaixells fan llargs trajectes per portar els homes, dones i criatures que han salvat a terra. Segons ha confirmat el cap de missió d'Open Arms Ricardo Gati a l'ARA, tenen previst arribar a Tàrent demà al matí.

L'ONG badalonina havia qualificat de "crítica" la situació a bord. La Guàrdia Costanera italiana va evacuar diumenge, després de converses i negociacions, 11 dels 73 nàufrags rescatats que requerien assistència mèdica urgent. Tenien ferides de bala, febre alta constant o estrès post traumàtic. Entre els rescatats hi ha 26 menors d'edat, dues nenes d'entre els tres i quatre anys, i 24 més que viatgen sense la companyia de cap adult. L'última paraula per a tot el grup la té ara el ministeri de l'Interior.

La resta, 62 persones, continuaven al vaixell esperant que el govern italià o maltès autoritzi la nau a atracar en algun dels seus ports i posar fi així al malson no només de la travessia al mar sinó de l'experiència traumàtica d'haver passat per Líbia, un cau de traficants de persones i un lloc on s'ha constatat i documentat que els immigrants que hi passen són víctimes de tortures, prostitució i altres penúries.

A les condicions ja de per sí dures de continuar en un vaixell sense les comoditats per acollir durant tants dies a tanta gent, s'hi va afegir la situació meteorològica, amb un fort temporal de vent i onades de fins a tres metres d'altura.

Gatti va qualificar la situació de "vergonyosa" i va insistirue els països europeus haurien d'establir un mecanisme de desembarcament immediatament després dels rescats perquè les persones socorregudes no hagin d'esperar "gens" al mar. També detallava que el govern espanyol coneix els detalls de la situació del vaixell, de bandera espanyola, i que des de l'Open Arms s'ha actualitzat a cada moment "tot a totes les autoritats, incloses les de l'estat de bandera" de l'embarcació.

A l'agost, el vaixell de l'organització Open Arms va estar al mar durant 20 dies i en aquest temps va arribar a tenir fins a 160 persones rescatades a bord, encara que diversos van poder ser evacuats abans del desembarcament a l'illa italiana de Lampedusa, el 20 d'agost.

stats