Internacional 07/12/2015

Històrica derrota del chavisme a Veneçuela

L'aliança opositora MUD assegura haver aconseguit 112 dels 167 diputats, el que suposa una majoria de dos terços de la cambra i el poder per impulsar reformes constitucionals. Maduro accepta la derrota de l'oficialisme amb la "moral i l'ètica" del chavisme

Agències
2 min
L'oposició celebra la derrota del chavisme a les eleccions veneçolanes / REUTERS

CaracasHistòrica derrota del chavisme a Veneçuela. L'opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) hauria guanyat les eleccions legislatives amb 112 diputats de 167 a l'Assemblea Nacional -amb els quals aconsegueix els dos terços de la cambra-, segons ha assegurat la plataforma contrària al règim.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Encara faltarien quatre escons per comptabilitzar, però, de confirmar-se aquesta majoria, l'oposició tindria poders per impulsar reformes constitucionals, designar o destituir autoritats d'altre poders, promoure referèndums o promulgar lleis orgàniques.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha acceptat la derrota amb "la moral i l'ètica del chavisme", alhora que ha destacat que "ha triomfat la Constitució i la democràcia".

Després de felicitar el poble chavista que ha votat pels candidats oficialistes, ha afirmat que ha triomfat la "guerra econòmica" de l'oposició i de l'empresa privada per enderrocar el seu govern, afavorint l'escassetat de productes bàsics i inflant els preus des fa un parell d'anys.

Per la seva banda, la plataforma opositora Mesa de la Unidad Democràtica (MUD) ha afirmat que la seva victòria representa el "començament del canvi" al país.

"Ha començat el canvi a Veneçuela. Avui tenim raons per a la celebració. El país demanava un canvi, i aquest canvi ha començat avui", ha dit el secretari executiu de la MUD, Jesús Torrealba, després de l'anunci del Consell Nacional Electoral (CNE) dels resultats provisionals amb el 96,03% del vot escrutat.

Amb aquesta victòria, "l'agenda de la pau ha regnat, l'agenda dels ciutadans s'ha imposat, el vot ha aconseguit vèncer democràticament un govern que no és democràtic", ha assegurat el portaveu de l'aliança quan ha llegit un comunicat conjunt de la plataforma que agrupa la majoria dels partits d'oposició.

La presidenta del CNE, Tibisay Lucena, ha qualificat la participació, del 74,5%, d'"extraordinària".

La MUD ha aconseguit 72 diputats en la modalitat nominal i 27 més en la modalitat del llista, fet que representa un total de 99 escons i suposa una folgada majoria absoluta per als 167 parlamentaris que tindrà la nova Assemblea Nacional (AN).

Amb aquest resultat preliminar, l'oposició ja sap que té el poder de designar la junta directiva de la càmera, que prendrà possessió el 5 de gener del 2016, i de la qual mai ha format part.

També podrà aprovar una llei d'amnistia que anul·li la responsabilitat penal que pesa sobre diversos opositors presos, entre els quals, el líder de Voluntad Popular, Leopoldo López, condemnat a gairebé 14 anys de presó per la violència d'una marxa antigovernamental.

Per la seva banda, el governant Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) ha obtingut en la modalitat nominal 24 diputats i en la modalitat de llista 22 representants, fet que dóna un total de 46 parlamentaris i representa una pèrdua de més de la meitat dels 100 escons que tenia en l'actual Parlament.

Tibisay ha assenyalat que queden per adjudicar 22 escons, que es coneixeran en les pròximes hores.

stats