Internacional 25/01/2013

Egipte esclata en el segon aniversari de l'inici de la revolta

Una concentració per recordar els dos anys de l'inici de les protestes acaba amb xocs entre la policia i manifestants. Segons l'últim balanç hi hauria almenys uns 100 ferits en tot el país

Efe
2 min
Un manifestant ferit a la plaça Tahrir, el Caire. GETTY IMAGES

El CaireUn grup de manifestants de l'oposició ha intentat trencar les tanques de filat de l'entrada principal del Palau Presidencial d'Itihadija, al Caire, segons han informat els mitjans estatals egipcis. Les forces de seguretat han intervingut amb gasos lacrimògens per evitar que els manifestants entressin a la seu del president, Mohammed Mursi, segons ha assenyalat la televisió estatal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les manifestacions convocades per l'oposició davant del Palau Presidencial i a la plaça Tahrir han commemorat el segon aniversari de l'inici de la revolució, però encara estan carregades de reivindicacions i crítiques contra l'actual president islamista del país, Mohammed Mursi, i el seu govern.

Segons l'últim balanç de ferits del ministeri de Sanitat, a les 16.30 hora local i havia almenys 100 ferits en tot el país i ingressats als hospitals de les províncies egípcies, sense que de moment hi hagi víctimes mortals.

El ministeri ha desplegat 42 ambulàncies a la plaça Tahrir i al voltant d'aquesta, i continuen diversos enfrontaments entre els manifestants i la policia en els carrers propers a la zona.

Segons ha pogut constatar Efe, els xocs tenen especial intensitat al carrer Sheij Rihan entre els joves amb cares tapades amb passamuntanyes i les forces de seguretat. En aquesta zona, amb prou feines s'hi pot respirar pels gasos lacrimògens.

Els Germans Musulmans (grup al qual pertanyia Mursi fins que va assumir el càrrec) han informat que un grup de desconeguts han atacat les oficines de la seva pàgina web, Ikhwanoline, al centre de la capital egípcia, i han destruït ordinadors i material informàtic, que han llençat per les finestres.

Incidències fora de la capital

A la ciutat d'Ismailia (est), un grup de desconeguts han atacat la seu del Partit Llibertat i Justícia, braç polític dels Germans en aquesta localitat, amb pedres i còctels Molotov, fet que ha causat un incendi en el mateix local. Les forces de seguretat han intervingut per dispersar els manifestants i per evitar que el foc no s'estengués als pisos veïns, segons l'agència de notícies oficial Mena.

En aquesta mateixa ciutat, un grup de joves han tallat la circulació de trens en ambdós sentits, igual que han fet unes 500 persones a l'estació de Shebin al Kom, a la província de Minufiya (al delta del Nil).

Les manifestacions d'aquest divendres han reprès les consignes tradicionals de la revolució del 2011, en què va ser derrocat Hosni Mubàrak, i s'han convertit en un acte massiu de protesta contra les suposades intencions hegemòniques dels Germans Musulmans.

La voluntat de Mursi

El president egipci, Mohammed Mursi, ja va demanar dijous que el seu poble celebrés el segon aniversari de la revolució –que aquest any coincideix amb el naixement del profeta musulmà Mahoma– d'una manera "civilitzada i pacífica". "Demano a tot el poble egipci que celebri l'ocasió de l'aniversari de la revolució, que coincideix amb el naixement del profeta, d'una manera civilitzada i pacífica per protegir la nostra pàtria, els nostres esperits, els nostres carrers i tot el nostre país", va afirmar Mursi.

stats