Les restes òssies trobades al Vaticà podrien pertànyer a una noia de 15 anys desapareguda el 1983

La policia investiga si els fragments apareguts en unes obres de reforma són d'Emanuela Orlandi

Unes obres de reforma al Vaticà han posat al descobert ossos humans que la policia està investigant. Mitjans italians apunten que podria tractar-se de les restes d'Emanuela Orlandi, una noia de 15 anys filla d'un empleat de la Santa Seu que va desaparèixer el 1983 sense deixar rastre.

El Vaticà s'ha limitat a anunciar en un comunicat la troballa de fragments d'ossos en les obres de remodelació de l'imponent edifici de la Nunciatura, a prop de la famosa Villa Borghese de Roma. El fiscal Giuseppe Pignatone dirigeix la feina dels equips forenses per determinar l'edat, el sexe i la data de la mort.

El cas Orlandi és un dels grans misteris de la història moderna d'Itàlia. Inicialment la seva desaparició es va vincular a una acció per aconseguir l'alliberament del turc Mehmet Ali Agca, que va disparar contra el papa Joan Pau II el 1981 i aleshores estava empresonat a Itàlia.

El 2005 una trucada anònima a un programa de televisió va assegurar que la desaparició de la jove havia sigut una acció de la màfia i que el secret del cas estava enterrat a la tomba d'Enrico 'Renatino' de Pedis, el líder de la banda Magliana que va aterrir Roma als anys 80. La policia va obrir la tomba el 2012 i no hi va trobar res.

El germà d'Emanuela, Pietro Orlandi, acusa el Vaticà de no col·laborar a fons en la investigació, i el cas ha desencadenat tota mena de teories conspiratòries. S'especula també que la noia va morir a mans d'un alt càrrec de la Santa Seu.