Els Països Baixos repeteixen govern després de nou mesos de negociacions

Mark Rutte repetirà per quarta vegada al capdavant d'una coalició de centredreta

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Mark Rutte, primer ministre holandès

BarcelonaNou mesos després de les eleccions, els Països Baixos tornen a tenir govern. Mark Rutte, que s'ha guanyat el sobrenom de Senyor Tefló per la seva resistència política, repetirà per quarta vegada al capdavant d'una coalició de centredreta formada pels liberals de dretes (VVD), els liberals d'esquerres (D66), els democristians (CDA) i la Unió Cristiana (Christen Unie). Es tracta de la mateixa coalició de la passada legislatura, però han fet falta 271 dies per reconstruir els vincles, durament afectats per la dimissió en bloc al gener. S'acusava el govern de discriminar per motius racials en l'atorgament d'ajudes socials a l'acusar erròniament milers de famílies de frau i perseguir-les fins a la ruïna. Va ser l'escàndol social, polític, administratiu i institucional més greu mai viscut al país, però Rutte ha tornat a sortir-ne airós.

Una aposta una mica més progressista

L'acord signat per les quatre formacions, de més de 50 pàgines i presentat aquest dimecres, té com a lema "Tinguem cura els uns dels altres, mirem cap al futur". Conté com a temes clau l'habitatge, el canvi climàtic, la crisi del nitrogen i la inversió en educació, però en especial les conseqüències que encara pateixen les més de 47.000 famílies afectades per les falses acusacions de frau. Per fer front a aquest últim punt, es preveu que el govern financi fins en un 95% la cura infantil amb ajudes que es donaran directament a les institucions pertinents, per facilitar-ne l'accés a les famílies.

La cap de llista del D-66 i exministra d'Exteriors, Sigrid Kaag, ha remarcat les ambicions progressistes d'aquest nou govern, condicions que va imposar després que la seva petició d'incloure l'esquerra al govern fos rebutjada pels partits de centredreta. Sense possibilitat de realitzar el seu programa polític, Kaag ha fet mans i mànigues per intentar fer més progressista l'aposta del govern. Amb tot, es mostra preocupada per l'oposició de la coalició de govern a la seva crida a frenar la despesa sanitària.

Respecte pel mandat electoral

Tot i això, el pacte final respecta els resultats electorals del mes de març, que van consolidar la primera posició de Rutte i el VVD, que va millorar resultats respecte a l'any anterior. La disputada segona posició va ser per a la llista del D-66, encapçalada per Sigrid Kaag, una exdiplomàtica que va fer carrera a l'ONU. Els resultats no van esclarir el panorama polític i ara caldrà veure quina és la composició de ministres que el configuren.

stats