PRÒXIM ORIENT
Internacional 29/11/2012

Palestina, nou estat observador de l'ONU

Amb 138 vots a favor, nou en contra i 41 abstencions, l'Assemblea General ha dit 'sí' al nou estatus palestí en la votació d'aquest dijous a la nit a Nova York. Mahmud Abbas aconsegueix així evitar el veto dels Estats Units al Consell de Seguretat

Ara
3 min
Mahmud Abbas amb Ban Ki-Moon. ANDREW GOMBERT / EFE

BarcelonaL'Assemblea General de l'ONU ha votat aquest dijous a la nit una resolució que cerca el reconeixement de Palestina com a estat observador, amb 138 vots a favor, 9 en contra i 41 abstencions. El president palestí, Mahmud Abbas, que s'ha entrevistat a Nova York amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, i amb representants de l'administració de Barack Obama, encapçala la delegació que presentarà formalment la resolució.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La comunitat internacional és davant la darrera oportunitat de salvar la solució de dos estats sobirans", ha dit Abbas en el seu discurs a l'Assemblea de l'ONU. "Israel creu que està per sobre del dret internacional i ha arribat el moment que el món digui clarament no a l'agressió, als assentaments i a l'ocupació", ha demanat el president de l'Autoritat Palestina, que ha afegit que "Gaza recorda que hi ha una ocupació que ha d'acabar i un poble que ha de ser alliberat".

Els palestins asseguren que compten amb el vot favorable d'almenys 140 dels 193 països membres de l'Assemblea i confien a aconseguir encara més suports durant la votació d'aquesta nit de dijous a Nova York.

La resolució té el suport d'alguns països de la Unió Europea, amb França i Espanya al capdavant, mentre que el Regne Unit ha confirmat que s'abstindrà i Alemanya no acaba d'aclarir si votarà en contra o seguirà els passos de Londres.

Malgrat aquests suports, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dit que "la decisió de l'ONU no canviarà res sobre el terreny, no avançarà l'establiment de l'estat palestí; és més, l'únic que farà serà endarrerir-ne la possibilitat". Al seu torn, la Secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha afegit que "el camí vers la solució de dos estats que compleixi les expectatives dels palestins no passa per Nova York sinó que necessita negociacions directes entre Jerusalem i Ramal·lah".

Els palestins, que parlen ja d'una jornada "històrica" per al seu poble, asseguren també que compten amb el suport de gairebé la totalitat de l'Amèrica Llatina, incloent-hi l'Argentina, Cuba o Veneçuela, mentre Panamà, Colòmbia i Guatemala segueixen sense pronunciar-se. Altres actors clau de la comunitat internacional, com Rússia o la Xina, també s'han pronunciat a favor de reconèixer Palestina com a estat observador a partir de les fronteres del 1967 i amb capital a Jerusalem Est. Sobre el terreny, però, la realitat dels territoris ocupats palestins és molt diferent: la divisió i desconnexió entre Gaza i Cisjordània, murs de separació que s'endinsen en aquestes fronteres i la presència de colònies israelianes a Cisjordània que ocupen aproximadament el 40% del territori.

Es dóna per descomptat que la resolució sortirà endavant, ja que no ha de passar pel Consell de Seguretat, on els Estats Units tenen poder de veto, i només necessita el vot majoritari a l'Assemblea General. El setembre del 2011 la petició del reconeixement de Palestina com a estat membre de ple dret no va prosperar davant el veto dels Estats Units, i és per això que Abbas demana ara l'estatus d'estat observador.

En principi, aquest reconeixement hauria de permetre als palestins tenir accés a les agències del sistema de l'ONU, i sobretot poder recórrer al Tribunal Penal Internacional. Aquesta votació és el quart intent de les autoritats palestines per aconseguir més suport internacional des que Nacions Unides va reconèixer el dret a l'autodeterminació del poble palestí el 1974.

stats