CONFLICTE ÀRAB-ISRAELIÀ
Internacional 02/04/2015

Palestina, nou membre del Tribunal Penal Internacional

Ara
2 min
Una dona amb una branca d’olivera denunciant l’apropiació de terres d’Israel.

BarcelonaL’Autoritat Nacional Palestina és des de dimecres membre de ple dret del Tribunal Penal Internacional (TPI) de l’ONU, després que entrés en vigor la seva adhesió. Es converteix en el 123è membre d’aquest tribunal internacional, fet que li dóna dret que s’investiguin i es jutgin els crims de guerra comesos en el seu territori, també en la part ocupada per Israel. L’adhesió es va consumar amb una breu cerimònia oficial a l’Haia.

El ministre d’Afers Exteriors palestí, Riyad al-Maliki, va assegurar a Reuters que la seva intenció és esperar que la Fiscalia de l’Haia obri d’ofici un procés sobre els incidents del mes d’agost passat, quan la intervenció militar israeliana sobre la franja de Gaza va deixar més d’un miler de morts palestins, entre ells molts nens. “Però si triguen més temps del que esperem nosaltres mateixos farem la petició”, va aclarir el ministre, que va afegir que està disposat a entregar al tribunal tots els “sospitosos” palestins que li siguin requerits.

El tribunal ja ha iniciat les investigacions sobre aquells fets per veure si hi ha motiu de judici, i Al-Maliki va admetre que també hi pot haver acusats en el bàndol palestí.L’accés de Palestina al TPI forma part de la seva campanya per aconseguir el reconeixement internacional com a estat. Però el govern israelià ho ha interpretat com un moviment amenaçador i ja ha advertit que aquest pas dificulta la possibilitat de tornar a la taula de negociacions per buscar una solució definitiva al conflicte.

La “por” de Netanyahu

“No entenc la seva oposició, a menys que sigui perquè [el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu] té por del tribunal i del que pot fer. Si ell creu que el seu exèrcit és el més moral del món, llavors no hauria de tenir cap por pel fet que accedim al tribunal”, va afegir Al-Maliki.

stats