Internacional 06/03/2015

Palestina decideix suspendre la coordinació amb Israel en matèria de seguretat

La conferència de l'OAP aprova també iniciar un boicot a tots els productes israelians i rebutja que Israel sigui reconegut com a Estat jueu

Efe
2 min
Abbas considera l’Holocaust com una atrocitat de la humanitat

Ramal·lahL'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) ha adoptat una resolució per la qual suspèn la coordinació en matèria de seguretat amb Israel, segons ha anunciat en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Comitè Central de l'OAP, que va cloure dijous al vespre la seva XXVII conferència a Ramal·lah, va analitzar la situació política, "a la llum de les violacions israelianes i crims contra el poble palestí, així com la inactivitat d'actors significatius de la comunitat internacional", segons assenyala la nota.

Tot i que la decisió última d'implementar el mandat de l'OAP recau en el president palestí, Mahmoud Abbas, fonts ben informades han assegurat a 'The Guardian' que Abbas dóna suport a la decisió.

I en línia amb aquest debat, afegeix el comunicat, l'OAP "ha decidit suspendre totes les formes de coordinació en seguretat amb Israel a causa de les sistemàtiques vulneracions de les seves obligacions dels acords signats".

D'altra banda, aquest organisme de l'OAP, integrat per 124 membres elegits del Consell Nacional Palestí (CNP), va resoldre mantenir intactes les institucions de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), creada el 1994 després de la signatura, l'any anterior, dels acords de pau d'Oslo rubricats amb Israel.

"L'ANP va ser el resultat de la lluita nacional del poble palestí per passar de l'ocupació a la independència. Les seves institucions han de mantenir-se i no han de ser dissoltes", indica la resolució, que posa fi a especulacions que apuntaven a la seva possible dissolució.

Una altra de les mesures aprovades al congrés, celebrat a la Mukata, la seu presidencial palestina a la ciutat cisjordana de Ramal·lah, ha estat la de boicotejar tots els productes israelians i no només aquells que procedeixen dels assentaments jueus.

Hi figura també el rebuig a tot intent que Israel sigui reconegut com a Estat jueu, "així com la islamització de la regió adoptada per entitats extremistes", assenyala la nota.

En el pla intern i sense esmentar al grup islamista Hamàs, l'OAP advoca per reforçar la reconciliació nacional palestina en línia amb els acords rellevants, mesura que "facilitarà la reconstrucció de Gaza, que pateix del bloqueig il·legal i prolongat d'Israel", diu l'OAP, que defineix com "potència ocupant".

Una altra resolució recull la celebració "com més aviat possible" d'eleccions presidencials i parlamentàries, incloses del Consell Nacional Palestí.

Així mateix, s'incideix en el suport a les iniciatives diplomàtiques palestines, incloses l'adhesió a tractats i organitzacions internacionals, amb l'objectiu d'insistir que la comunitat internacional faci responsable Israel de "les violacions sistemàtiques del dret internacional".

En aquesta línia, reitera el suport a l'Alt Comitè Nacional per a la Cort Penal Internacional (CPI), organisme en el qual Palestina té previst convertir-se en membre de ple dret l'1 d'abril.

L'OAP no renuncia a la vegada a formular en el marc de la Lliga Àrab un nou projecte de resolució davant el Consell de Seguretat de l'ONU que posi una data límit a l'ocupació dels territoris que Israel va capturar a la Guerra dels sis dies de 1967, després que fracassés un intent en aquesta línia el passat desembre.

stats