Internacional 02/06/2016

Més de 40 nens palestins han mort a mans israelianes en sis mesos

L'escalada de violència a Cisjordània des de 2014 ha duplicat el nombre d'infants palestins morts i ha disparat l'estrès post-traumàtic dels menors, denuncia l'ONU

Sònia Sánchez
3 min
La filla d'una dona morta per la policia israeliana plora per la seva mare.

BarcelonaFins a 63 nens palestins han mort a mans de les forces de seguretat d'Israel o de colons israelians des de l'inici de 2014 a Cisjordània, inclòs Jerusalem Est, la majoria d'ells (44) només en els últims sis mesos: de l'octubre de l'any passat i el març de 2015. Ho denuncia un informe de l'agència de l'ONU per als refugiats palestins (Unrwa), que apunta que 26 d'aquests 63 infants eren refugiats en camps de l'Unrwa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Mentre l'any 2014 vam veure un nombre sense precedents de nens palestins assassinats durant les hostilitats a Gaza (amb l'operació de l'exèrcit israelià sobre la franja a l'estiu d'aquell any), el 2015 ha registrat un augment de les morts, ferides, detencions i ús de la força contra els nens a Cisjordània, en particular des d'octubre de 2015", denuncia l'informe de l'ONU.

L'augment de la violència a Cisjordània iniciat el 2014 ha fet que des d'aquell any es dupliquin les morts de menors palestins a mans israelianes en aquella zona, passant dels 13 d'aquell any a 31 en tot el 2015 (28 d'ells a mans de les forces de seguretat israelianes i 3 a mans de colons). En els tres primers mesos d'aquest 2016 han mort ja 19 nens palestins.

Les operacions de les forces de seguretat israelianes sobre Cisjordània es van incrementar notablement arrel del segrest i assassinat de tres adolescents israelians el 2014. Les autoritats israelianes van respondre llavors amb l'operació militar Guardià del Germà per tractar de trobar els nois, fins que van localitzar els seus cadàvers.

La posterior tortura i mort d'un adolescent palestí com a represalia va incrementar encara més les tensions, que van desembocar finalment en l'operació militar sobre Gaza. En els prop de dos mesos que va durar, l'exèrcit israelià va matar més de 1.200 palestins a Gaza, la majoria civils i el 26% d'ells nens.

Soldats israelians acordonen el lloc on han mort una dona palestina.

Des de llavors, però, l'escalada de violència no ha cessat, amb el que molts analistes consideren com la tercera intifada palestina, que inclou protestes, llançament de pedres i artefactes, però també atacs amb ganivets sobre colons i soldats israelians. Uns apunyalaments, però, que la majoria de casos s'han quedat en un simple intent i han acabat més aviat amb la mort de l'atacant palestí pels trets de la policia israeliana.

"Una manifestació alarmant d'aquesta violència és l'impacte que estem veient en el comportament i l'evident desesperació dels nens palestins a les escoles de l'Unrwa", denuncia també l'agència de l'ONU. A més de comportaments agressius, ansietat, depressions o "regressions en el desenvolupament com fer-se pipi al llit", l'informe assegura que "els desordres per estrès post-traumàtic (entre els nens) s'estan diagnosticant a un nivell que el personal mèdic de l'Unrwa no havia vist des del 2000, durant la segona intifada".

L'informe es centra en els nens refugiats i assenyala que bona part dels infants morts dins d'aquest col·lectiu "suposadament havien atacat o intentat atacar ales forces de seguretat israelianes o a civils israelians".

Però l'Unrwa destaca la preocupació expressada al respecte pel relator especial e l'ONU sobre Execucions Extrajudicials, Sumàries o Arbitràries, Christof Heyns, quan denunciava que massa sovint "s'utilitza munició real contra suposats atacants, inclosos nens, en circumstàncies on no hi ha un aparent risc real contra la vida i on l'ús de força no letal es podria utilitzar per detenir els atacants".

Un nen palestí que ha perdut un ull per un projectil israelià, denuncia l'ONU.

L'informe també documenta les ferides patides per 5.897 palestins en 2015 en les operacions dutes a terme per les forces de seguretat israelianes a Cisjordània, entre ells molts nens i entre els quals hi ha 64 nens palestins "amb ferides greus per enfrontaments amb les forces israelianes dins dels camps de refugiats". Com a exemple, assenyala els casos de tres nens, de 8, 13 i 15 anys, que han perdut un ull per l'impacte de bales d'esponja o metalls recoberts de plàstic disparats pels soldats israelians.

També denuncia l'increment de les demolicions de cases palestines com a mesura de càstig, que van desplaçar 784 palestins el 2015, i l'ús excessiu del gas lacrimogen. L'any passat es van llançar 205 pots de gas lacrimogen a instal·lacions de l'Unrwa que van provocar 22 evacuacions i 15 interrupcions de classes escolars.

stats