Internacional 20/09/2018

El Papa adverteix que torna l'odi i la discriminació contra la immigració

Francesc també ha criticat els que fan negoci o s'aprofiten políticament d'aquesta onada

Ara
2 min
El papa Francesc acarona un infant durant la seva arribada a la Plaça Sant Pere del Vaticà.

BarcelonaEl papa Francesc ha advertit aquest dijous que en els darrers anys estan tornant sentiments i actes que semblaven superats, com l'odi, la discriminació o la intolerància contra les diferències ètniques, religioses i nacionals. En aquest sentit, ha fet una clara referència al creixent rebuig que es viu en diversos sectors contra la immigració.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El pontífex ha fet aquesta denúncia en un discurs entregat als participants de la Conferència Mundial sobre la Xenofòbia, el Racisme i els Nacionalismes Populistes, que s'ha celebrat aquesta setmana a Roma amb representants de l'Església catòlica i altres experts. "Vivim temps en què sembla que tornen i es difonen sentiments que molts crèiem superats. Sentiments de sospita, de por, de menyspreu i inclús d'odi davant persones o grups jutjats de manera diferent pel seu origen ètnic, nacional o religiós", ha dit Francesc.

Persones i grups, ha afegit el pontífex en el seu document, "als quals no se'ls considera prou dignes per participar plenament en la vida de la societat". "Aquests sentiments sovint inspiren veritables actes d'intolerància, discriminació o exclusió que danyen greument la dignitat dels drets fonamentals d'aquestes persones i fins i tot el seu dret a la vida i a la integritat física i moral".

El Papa considera, doncs, que "el món de la política cedeix a la temptació d'instrumentalitzar les pors i les objectives dificultats d'alguns grups i se serveix de promeses il·lusòries per miops interessos intel·lectuals".

També ha criticat els que "fan negoci econòmic amb el clima de desconfiança davant l'estranger, fet que afavoreix i nodreix un sistema de precarietat i d'explotació". El papa Francesc va aprofitar per definir aquesta situació com "noves i veritables formes d'esclavitud" i ha afirmat que aquestes persones haurien de fer un examen de consciència perquè "un dia hauran de rendir comptes davant Déu pel que han fet".

Davant d'aquestes noves formes de xenofòbia i racisme, el Papa ha cridat als líders de totes les religions "a difondre entre els fidels els principis i valors ètics gravats per Déu en el cor de l'home i coneguts com la llei moral natural".

stats