Internacional 03/08/2018

Parla la mare de Bin Laden: "Era un bon noi, però li van rentar el cervell"

Assegura que durant la seva etapa universitària es va convertir en "una persona totalment diferent"

Ara
3 min
Una de les últimes imatges difoses d'Ossama bin Laden.

BarcelonaLa mare del terrorista i exlíder d'Al-Qaida Ossama bin Laden ahir va trencar el silenci per primera vegada. En una entrevista al diari britànic 'The Guardian', Alia Ghanem va assegurar que el seu fill era "molt bon noi" fins que durant la seva etapa universitària "un grup d'amics nous li van rentar el cervell i el van convertir en una persona radicalment diferent".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La dona, que apareix a les fotografies amb un vestit lluent i ple de colors, explicava alguns detalls de la metamorfosi que, reitera, va patir el seu fill. "La gent de la universitat va fer-lo canviar. Semblava una altra persona. La veritat és que era un noi mot bo fins que, quan tenia 20 anys, va conèixer a aquella gent", recordava des d'una de les habitacions de casa seva, a Gidda, a l'Aràbia Saudita. Al seu voltant, tal com detalla el rotatiu anglès, hi seien els germans d'Ossama, Ahmad i Hassan, i el segon marit de la mare, Mohammed al-Attas.

Una altra imatge d'arxiu de l'exlíder del grup terrorista Al-Qaida.

"Es podria dir que estava pràcticament en una secta. Jo li deia que no anés amb ells, i ell no em va confessar mi què feien perquè realment m'estimava molt", va afegir la mare, que va admetre que mai s'hauria pogut imaginar que el seu fill es convertiria en un jihadista. Tampoc que seria el cervell d'un dels atemptats més mortífers i decisius de la història global del terrorisme: la sèrie d'atacs de l'any 2001 als Estats Units perpetrats per Al-Qaida, i en què destaquen els atemptats amb avions que van ensorrar les Torres Bessones de Nova York. "Jo no volia que passés res de tot això. Encara ara no entenc per què ho va fer, per què va acabar amb tot per això".

Una radicalització ràpida

Bin Laden es va radicalitzar mentre estudiava economia a la Universitat Rei Abdulaziz de Gidda, on va conèixer a Abdul·lah Azzam, un membre dels Germans Musulmans que més tard va ser exiliat de l'Aràbia Saudita.

Alia Ghanem també va apuntar que Bin Laden era un noi tímid, que havia tingut una "vida molt difícil". Ella va néixer a Latakia, ciutat de la costa siriana, i es va traslladar a l'Aràbia Saudita a mitjans de la dècada dels 50. Va ser allà on es va divorciar del pare d'Ossama, el 1960, i es va casar amb el seu actual marit, Mohammed al-Attas.

La família va explicar que l'última vegada que van veure Ossama va ser l'any 1999, a prop de la ciutat afganesa de Kandahar. "La seva base era a prop de l'aeroport que van capturar dels russos. [Quan el visitaven], estava content de rebre'ns i ens ensenyava el lloc. Fins i tot vam fer una festa en què vam convidar molta gent", rememorava Ghanem.

Un dels germans de Bin Laden, Ahmad, va assegurar, però, que la seva mare "es nega a culpar" Ossama de l'atac a les Torres Bessones. Deia que ella en responsabilitza el seu cercle proper, no el seu fill.

"Se l'estimava tant que no és capaç de culpar-lo. Veu la culpa, però reitera que és del seu cercle proper. Ella només va conèixer l'Ossama nen, el que tots vam veure, i no ha volgut mai veure la seva faceta jihadista", va apuntar el germà.

També li van demanar per tot el que va suposar l'11-S. "Va ser una sensació estranya", va contestar Ahmad, i va afegir que es va quedar "petrificat, però des del principi tots vam saber que havia sigut l'Ossama. Llavors ja vam saber que n'hauríem de patir les conseqüències".

stats