Internacional 09/09/2019

L''speaker' del Parlament britànic renunciarà al càrrec el 31 d'octubre, el mateix dia previst per al Brexit

John Bercow, defensor de la Cambra dels Comuns davant del tancament de Boris Johnson, tira la tovallola

Quim Aranda
3 min
John Bercow, durant el discurs que ha fet aquest dilluns a la tarda a la Cambra dels Comuns / AFP

LondresJohn Bercow, el popular i molt respectat president ('speaker') de la Cambra dels Comuns –respectat, sobretot, pel sector 'remainer' de Westminster–, famós per la seva característica manera d'expressar-se, els seus discursos plens d'ironia, els renys als diputats que mostraven mal comportament i el no menys famós crit d'"order, order", ha anunciat aquest dilluns a la tarda que deixarà el càrrec el 31 d'octubre, després de deu anys d'exercir-lo. Bercow ha estat diputat els darrers vint-i-dos anys.

Però en el seu breu i emocionat discurs, Bercow ha assegurat que si aquesta nit la Cambra dels Comuns vota per la dissolució del Parlament i la celebració d'eleccions generals el 15 d'octubre –una possibilitat que, malgrat l'oferiment del govern Johnson, l'oposició ha rebutjat i que, per tant, no es produirà–, la d'avui haurà sigut la seva última sessió.

Serà, doncs, després de la represa de les sessions, un cop hagi acabat la suspensió del Parlament, el 14 d'octubre, quan Bercow presidirà la cambra durant les dues últimes setmanes. Les mateixes que faltaran perquè es completi el Brexit si, finalment, té lloc la sortida del Regne Unit de la Unió Europea la nit de Halloween, tal com està previst ara per ara.

La marxa de Bercow té lloc després d'uns mesos en què la institució de l''speaker', però especialment ell mateix personalment, han estat en el punt de mira del sector més antieuropeista del Parlament. El suport continu de Bercow a permetre el debat entorn del Brexit, però no només, sinó en relació amb qualsevol altra tema, sovint malgrat l'oposició del govern, i fins i tot el fet de permetre que per procediments legals però no gaire habituals els diputats prenguessin el control de l'agenda legislativa de la cambra, li ha valgut tota mena d'elogis dels parlamentaris –en especial dels de segona fila–, que l'han considerat un aliat en la funció clau que ha de tenir qualsevol Parlament democràtic: és a dir, el control de l'acció del govern. Amb molt ironia, i fent servir una expessió molt comuna en el debat del Brexit, Bercow ha dit que ha volgut exercir de "'backstop' [garantia, com la polèmica clàusula en relació amb la frontera nord-irlandesa] dels diputats de segona fila".

El control sobre el govern que Bercow ha facilitat es trencarà precisament d'aquí unes hores quan el govern de Boris Johnson aconsegueixi, finalment, tancar la Cambra dels Comuns durant les properes cinc setmanes, que són claus per al futur del Regne Unit davant de la, de moment, immiment sortida del país de la Unió Europea. Bercow va considerar la suspensió un "escàndol constitucional" sense precedents en la història democràtica del país.

John Bercow, de 56 anys, va començar la seva carrera com a parlamentari quan era un membre de l'ala més a la dreta del Partit Conservador. A poc a poc, però, ha anat evolucionant cap al sector liberal dels 'tories' i va acabar sent escollit, a la pràctica, amb un rellevant suport dels laboristes.

Malgrat molts dels seus mèrits, també ha comès no poques faltes i se l'ha acusat sovint d'abusar verbalment del seu equip de col·laboradors i de permetre una cultura de l'abús a Westminster. També va ser tristament famós el seu comentari sobre l'anterior líder de la Cambra dels Comuns, la seva companya de partit Andrea Leadson, a qui va dedicar l'insult d'"estúpida dona".

La divisió que ha generat Bercow al llarg de la seva presidència ha quedat ben reflectida en el seu últim discurs: quan ha acabat, la bancada de l'oposició en ple l'aplaudia, mentre que molt pocs dels diputats conservadors s'aixecaven per reconèixer la seva feina.

stats